ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2016 23:54:24 - VáclavIV

Vážený pane Senátore

Jaký je Váš názor na facku kterou dostala EU od UK? Jedná se pouze o facku morální nebo skutečnou. Díval jsem se na vyjádření tak zv. evropských lídrů Francie, Německa a dalších vč. našeho premiéra a mám takové tušení že vůbec nevědí o čem je řeč. Dělají jako by se vůbec nic nestalo ale ono se prokazatelně stalo pátá nejsilnější ekonomika světa vystoupila z EU. Je vůbec EU schopna se změnit a reformovat nebo budou nadále chodit z Bruselu jenom samé příkazy a nařízení co se smí a co ne typu jaká má být žárovka. Co mně opravdu zaráží že se nejdříve setkají zástupci 6 zakládajících členů EHS. Bude se opravdu jednat o posílení osy Berlin, Paříž, Řím? Poté by bylo lepší vystoupit z EU i za cenu částečných ekonomických ztrát. Ekonomické ztráty lze dříve nebo později nahradit ale svobodu NE. Jiří Lípa Val. Mez.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2016 7:16:50 - Jan Veleba

Myslím si, že jde o facku skutečnou, současně ale i morální, protože odmítnutí EU Brity je podle mne výrazem jejich odporu k Bruselským demoralizovaným byrokratickým a nikým nevoleným strukturám. Pokud se týká reakce evropských politiků, tak buďte ubezpečen, že moc dobře ví, o čem je řeč. Jsou ale zaskočeni a budou dělat všechno pro to, aby se udrželi a zachovali si svoje prebendy.

Můžeme jenom očekávat změnu rétoriky a jakoby lepší blahosklonné naslouchání rebelujícím zemím či politikům. Bude to ale jenom hra. Podobná, jako třeba u nás, když v Sovětském svazu přišel Gorbačov s perestrojkou. Tehdy zde "vládl" Jakeš. Copak od něho šlo očekávat nějakou změnu? A podobné to máte s pohlaváry EU dnes.

K posílení osy Berlín, Paříž, Řím by došlo jenom tehdy, kdyby v čele těchto zemí stáli politici, za nimiž jdou jejich občané, což není tento případ. Například Holland má podporu pouhých 14% Francouzů, Merkelová na tom bude podobně. Platí tedy, co jsem řekl - oni se jenom snaží udržet. Britové ovšem nastartovali proces, který se nedá zastavit a rozpad EU (mravní už se stal) je otázkou času. Nebude krátký, ale bude.

Jinak pane Lípo naprostý souhlas s Vašimi posledními dvěma větami.