Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2016 10:18:09 - Jasaň

Vystoupení z EU

Jak si myslíte, že by takové referendum u nás dopadlo? Nemyslíte, že my nejsme VB? Skutečně by pro nás vystoupení bylo výhodnější? V čem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.06.2016 11:17:51 - Ing. Radovan Vích
 Dobrý den a děkuji za Váš dotaz. Výsledek případného referenda v ČR o vystoupení z EU by byl závislý na několika faktorech. Například jak by byla položena otázka, ve kterém termínu by toto referendum proběhlo, popřípadě ještě třeba v souvislostí s další celostátní akcí (např. krajské a senátní  volby) a tudíž tedy i na míře účasti. Jak by tedy dopadlo by záleželo na těchto faktorech ale mělo by být pro establishment zásadní. K Vaší druhé otázce si nemyslím, že jsme VB. Nebyli jsme a nikdy nebudeme z hlediska geopolitického a historického nikdy žádnou velmocí. Je rozdíl být ostrovním monarchistickým státem s obrovskou historií, rozvinutou a výkonnou ekonomikou a ambicemi více posilovat a upevňovat vlastní zájmy nad celkovými zájmy EU. Obyvatelé ostrovního Albionu jsou ovlivňováni dopady politiky v oblastech, která jsou nám cizí jako je např. rybolov a obrovská migrační vlna ze států bývalého východního bloku. Jsem přesvědčen, že vystoupení z EU by pro náš stát bylo dlouhodobě výhodnější. Navíc v případě vystoupení by stále platila smlouva EFTA, která platila do roku 2004 před naším přijetím do EU. Pokud bychom naopak hledali větší uplatnění v nových formátech, např. V4 anebo V4+, dávalo by nám to i větší možnosti uplatňovat zájmy řekněme 70+ milionů občanů ve vztahu k ostatním státům. Navíc vždy bude náš vztah v otázce zahraniční politiky např. ke Slovensku určitě jiný, než je vztah EU k ČR a Slovensku. Obchodní embargo uvalené EU na Rusko také dlouhodobě poškozuje naše zemědělce, obchodníky a exportéry a s naší samostatností bychom měli tím pádem mnohem větší šance v rámci hledání jiných a nových trhů pro odbyt našich výrobků zejména s velkou přidanou hodnotou a nemuseli bychom se tím pádem spoléhat pouze na "zlaté vejce" v podobě mladoboleslavské Škodovky.  Náš export by se také mohl účelně diverzifikovat na základě vlastní zahraniční a obchodní politiky bez ohledu politiku a zájmy nevolených ale jmenovaných funkcionářů EU, tedy Junckera, Schulze, Tuska atp.