Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.04.2012 8:01:01 - Jarda L

zvýšení odvodu sociálního pojištění

Dobrý den pane Novotný,
z médií jsem se dozvěděl, že nám současná vláda připravuje řadu změn. Jednou z nich je také od roku 2014 zvýšení odvodu sociálního pojištění, tzn např. u hrubé mzdy 20 000 Kč snížení čisté mzdy o pomalu 400 Kč měsíčně.
Myslíte si, že je únosné pro obyčejné lidi, aby ho stát "odíral" kde se dá? Kdyby vládla ČSSD dopostila by to samé?
Děkuji.
Jarda z Loun

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.04.2012 17:40:53 - Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

Dobrý den.

Víte, já jsem přesvědčen o tom, že je dostatečné množství peněz od daňových poplatníků v systému výběru daní v České republice. Problém je, jak se s nimi nakládá, kde končí a jak je vláda umí, či v našem případě neumí vybírat.

V minulém týdnu jsem byl účasten na Žofínského fóra s tématem „Rozpočtový výhled ČR do roku 2014“. Za účastí pana ministra financí Miroslava Kalouska a ekonomického analytika, člena Národní ekonomické rady vlády pana Miroslava Zámečníka.

Stručně a s jemně sarkastickou nadsázkou řečeno, dozvěděli jsme se zprávy „blbé a blbější“.  

Osobně se domnívám, že šetří-li tato vláda, měla by začít u sebe, což sice pan ministr dokumentoval na konkrétních číslech, že tomu tak v 68% úspor je. Já se s panem ministrem rozcházím v dalších opatřeních.

Nemyslím si, že musíme zvyšovat DPH na 15% a 21%. Prostě to považuji za necitlivé. Osobně jsem blíže názoru daňové kvóty 0 až 5% nižší sazby DPH na vybrané komodity typu knih, novinových periodik, léku a vybraných potravin a vyšší sazby DPH 25%. Podobně to má nastavené Dánsko kupříkladu.

Dále bych se snažil zavést tzv. centralizované nákupy a nákupní portály a v maximální možné míře využívat elektronické aukce na nákupy různých druhů komodit. Pouze pro dokreslení město Most tímto způsobem ušetřilo za 3 roky cca 10 milionů korun a podíváte-li se kupříkladu na Ostravu, tak tam tímto způsobem šetří ještě více.

 Pan Zámečník v diskusi odpověděl, že by se dalo tímto ušetřit cca 10 miliard Kč ročně, pan ministr byl ještě optimističtější v řádu dalších několika miliard Kč a já osobně jsem ještě optimističtější, než pan ministr Kalousek a domnívám se, že by šlo ušetřit jen na VŘ v rámci státní správy kolem 30 miliard Kč ročně.

Kde by se dalo ještě ušetřit, jsou kupříkladu různé státní instituce suplující svoje činnosti a funkce, ty by šli zrušit postupně (říkám tomu salámová metoda – postupné ukrajování koleček, postupné rušení těchto úřadů) a opět by se tímto způsobem dalo ušetřit několik miliard Kč. Dalším možným úsporám bychom mohli předejít zrušením množství různých dotačních národních programů a dotačních státních fondů a převedením větší části těchto finančních prostředků do rozpočtů obcí, měst a krajů.

A zachoval bych pouze regionální operační programy (7 ), ostatní bych podstatně eliminoval či rovnou zrušil.

Majetky státu, obcí, měst a krajů bych prodával pouze a jen dražbou. Plusové body tohoto prodeje převyšují možná negativa, minimálně v tom, že se takovýmto prodejem získá více peněz.

Čili, osobně vidím spíše takovouto cestu. Možná jedinou úpravu zvýšení o malé % sociálního pojištění, které by mělo jít cíleně do zdravotnictví. Protože zdravotnictví je citlivá záležitost, každého z nás. Dokud se nás běžně víceméně nedotýká, neřešíme ji, řešíme ji až v okamžiku, kdy se životně dotýká buď nás samotných, nebo našich rodinných příslušníků a přátel. Tak tam bych cíleně asi o nějaké to % zvýšil tuto „daň“.

Zmínit bych mohl další vize či nápady, ale snad to takto stačí.

Hezký den

Karel Novotný