PaedDr. Ivana Dobešová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.07.2016 15:34:19 - Plavcová

Ivana Dobešová byla opět zvolena do funkce místopředsedkyně Hlavního výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky PS OBSE

Co je náplní vaší práce? Přiznám se, že jsem o takovém výboru neměla ani tušení. Je vůbec k něčemu? Nač je nám prospěšný?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.07.2016 19:35:31 - PaedDr. Ivana Dobešová
 

Dobrý den, vážená paní Plavcová,

rozumím tomu, že orientovat se ve všech mezinárodních organizacích a institucích, kterých je skutečně celá řada, není jednoduché. Nicméně v případě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE)  je třeba zdůraznit, že tato organizace je nejvýznamnější a největší  regionální bezpečnostní platformou na světě, která byla vytvořena v roce 1990 jako pokračovatelka Konference pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, ustavené  podpisem Helsinského závěrečného dokumentu v roce 1975.

Česká republika je jejím dlouholetým a aktivním členem.  OBSE celkem sdružuje 57 členských států z Evropy, střední Asie a Severní Ameriky. Všechny orgány OBSE, včetně jejího Parlamentního shromáždění, byly vytvořeny na základě Pařížské charty pro novou Evropu, která byla přijatá na Pařížském summitu v roce 1990.

Prospěšnost a význam OBSE pro naši bezpečnost a pro nacházení a navrhování řešení konfliktních situací v Evropě a ve světě je nezměrný.   OBSE se zaměřuje na široké spektrum témat, jako jsou kontrola zbrojení, budování opatření na posilování důvěry, řešení dlouhodobých konfliktů, lidská  práva, demokratizaci, vládu práva, boj proti obchodování s lidmi, rovnost pohlaví, volební monitoring, policejní aktivity, kontrolu hranic, boj proti terorismu a ekonomické a environmentální otázky.

Obhájení naší vysoké pozice v jednom ze tří hlavních výborů PS OBSE je výrazem uznání a respektu k České republice a jejím zástupcům, kteří se na práci OBSE podílejí. Náš hlas, hlas České republiky, je skutečně slyšet.  Například na posledním zasedání Parlamentního shromáždění OBSE, které proběhlo ve dnech 30. června až 5. července  2016 v Tbilisi, jsem jako vedoucí české delegace navrhla první historickou rezoluci ze strany České republiky pod názvem „Bezpečnostní výzvy spojené s migrací“, o které se jednalo ve výboru pro demokracii a lidská práva PS OBSE a následně  na závěrečném plenárním zasedání.  Po velmi bouřlivé debatě byla tato naše rezoluce, která otevřeně pojmenovává řadu bezpečnostních rizik spojených s migrací, schválena.

I v dalším období, na které jsem byla zvolena do funkce místopředsedkyně Hlavního výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky PS OBSE, učiním vše pro to, aby pozice České republiky byla nejen zachována, ale i dále posilována a naše návrhy byly diskutovány a v maximální míře akceptovány.

S pozdravem

Ivana Dobešová