Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.07.2016 22:58:01 - tomas moukes

Já jsem rád za odsun němců. Co vy?

Přemýšlel jste někdy, jak by to tu vypadalo, kdyby tu němci zůstali?Po válce nemohli volit, mluvit německy, chodit nakupovat mohli jen hodinu před zavíračkou, byli označeni páskou atd. Po revoluci jsme začali navazovat obchodní kontakty s německem. Tady by hráli prim oni, my bychom byli zase druhořadí. Navíc by se projevila frustrace z toho, že jsme po válce potlačovali jejich práva. Dále jako slováci by chtěli vlastní stát. Vždyt i Morava chtěla samosprávu a Hnutí za samosprávnou moravu vyhrálo volby na moravě. Takže by bud měli autonomii, nebo by se rovnou připojili k německu. Já jsem rád, že jsme se jich zbavili, i když to bohužel stálo statisíce našich životů. Co vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.07.2016 10:56:47 - Mgr. Daniel Herman

Vážený pisateli,

jak už jsem zde vícekrát napsal, já odmítám princip kolektivní viny na základě etnického původu. Tedy, že někdo je trestán za to, že se narodil jako příslušník toho či onoho národa. To, jestli člověk přijde na svět jako Čech, Němec, Rom, Vietnamec či Žid, přece vůbec nic nevypovídá o kvalitě tohoto člověka. Plody vydá až jeho život. Podle toho bychom měli k sobě navzájem přistupovat. To znamená, že plošný odsun Němců odmítám a chápu jej jako projev pomsty, nikoli spravedlnosti.