Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.07.2016 14:55:12 - tomas moukes

Víte, kdo to napsal, když jste ten ministr kultury?

Z jaké knížky je tento úryvek?Autor je slavný český spisovatel pro děti a mládež.
"To už sem jistě zase přišla něco krást ta cikánská banda! Zejtra se jde na národní výbor, už toho máme dost!
Jakási žena vběhla z domu do dvora a volala: Vždyť oni ti mizerové už vyrazili dveře ze dvora! Kdoví, jestli už nejsou rozlezlí po celým baráku!
Vláďa a Vincek mezitím zmizeli s vrcholku stěny a v divém zmatku a strachu sklouzli po starém harampádí do dvora Křiklárny. Ale přeběhnout jej k východu a uniknout průjezdem na ulici neměli již možnost!
Vincek vykřikl děsem a Vláďovi se vydral z hrdla jen těžký vzdech. Byli ze všech stran obklíčeni tlupou cikánských výrostků. Stáli kolem nich hrozivě a mlčky. A toto výhružné mlčení bylo horší, než kdyby na ně křičeli a hartusili.
Jejich osud byl zpečetěn."

Kniha vyšla roku 1969 uprostřed éry komunismu. Nikoho ani nenapadlo obvinovat autora z rasismu. Prostě popisoval své reálné zkušenosti. Zatímco v dnešní době "svobody" by se na něho vrhly neziskovky.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.07.2016 20:35:38 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pisateli,
domnívám se, že je to ukázka z knihy Jaroslava Foglara, Dobrodružství v zemi nikoho, a šlo „o dům obývaný cikány, kteří se nechovali nejtišeji.“ Ale z hlavy jsem to nevěděl, přiznávám:-)