RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.07.2016 15:12:03 - novákk

Společná azylová politika EU

Dobrý den, zajímalo by mě vaše hodnocení současného stavu společná azylová politiky EU návrhy, co by se podle vás dalo zlepšit. Novák

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.11.2016 22:11:05 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Dobrý den, pane Nováku, jsem rád, že se v současné době daří zrealizovat některé návrhy a opatření, které se v minulých letech projednávaly. Zdá se, že především dohody EU s třetími zeměmi fungují docela dobře – dohoda s Tureckem a nově podepsaná dohoda s Afganistánem (vice ve článku Týden.cz, znění celé dohody zde.) Myslím si, že dohody podobné té s Afganistánem, které zajistí návrat neúspěšných žadatelů o azyl (ekonomických migrantů), jsou lepší cestou než odsun migrantů na neobydlené řecké ostrovy, jak to navrhuje například prezident Zeman. Vyjednávání těchto dohod, ale není jednoduché, protože často tito lidé přichází ze zemí, kde je těžké vůbec určit, s kým bychom vyjednávat měli.  Také považuji za důležité, aby lidé našli v zemi, ze které pocházejí, dobré místo pro život. Je to nejen správná věc, ale také nejlepší způsob, jak vysvětlit lidem, že cesta k lepšímu životu nevede přes strastiplnou cestu přes půl světa za pomoci cynických převaděčů. Vede přes snahu zlepšit svou situaci doma. Leckde to je fakt složité, ale kdo jiný, než nejsilnější a nejbohatší země světa, které si také leccos v minulosti prožily a způsobily, by jim měly v tom pomoci. Těm, co mají právo na mezinárodní ochranu, ale musíme pomoci a zajistit jim důstojný život, do doby, než pro ně bude bezpečné vrátit se do své vlasti. Tyto věci jsou i cílem společné azylové politiky EU, které podporuji. 
Opakovaně se v návrzích Evropské komise objevují (objevily se i ve zprávě Evropského parlamentu na podzim) povinné kvóty k přerozdělování migrantů, které jak se ukazuje, nejsou příliš funkční, a samy o sobě problém neřeší. Ale společné a solidární řešení je jedinou cestou a i naše země k němu dle mého názoru má přispět. Jde o komplexní problém, který potřebuje komplexní a holistické řešení. Více se můžete dočíst ve stanovisku Evropské lidové strany zde.

Se srdečným pozdravem,

Luděk Niedermayer