Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.07.2016 13:47:44 - rene

Ruský doping

Myslíte, že se dočkáme sebereflexe, nebo je ti něco, co ruský režim nezná? Je nezpochybnitelné, že byl doping u sportovců řízen státně. A co je horší, doplatí na to i pár poctivých ruských sportovců. Jak dlouho lze chodit se džbánem pro vodu, než se ucho utrhne? A proč to Rusko vůbec dělá? Vždyť tím škodí sportu, ale hlavně sami sobě. Nebo jsou ruští sportovci tak neschopní, že by se bez pomoci neprosadili? Pochybuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.07.2016 23:01:44 - Ing. Bohuslav Chalupa
 Dobrý večer.původně jsem se k této problematice  chtěl vyjádřit, pak jsem si řekl, že nejsem v problematice "politiky" sportu kovaný a raději to přenechám odborníkům. Ale ...byl jsem osloven, tak tedy - doping u sportovců je a bude dle mého soudu nedílnou součástí sportu, tím mám na mysli profi sport, sport velkého businessu, velkých peněz. Dělo se tak v minulosti, děje se tak i dnes a bude se tak dít i v budoucnu....děje se tak ve všech zemích, kde se sport stal pouhým nástrojem pro točení velkých peněz, tím jsem si jist. To co odsuzujme a právem (nicméně úplně zbytečně) je doping o kterém se ví, který jsme schopni technickými prostředky detekovat a odhalovat a tedy i nějakými dohodnutými normami vymezit. Jsem přesvědčen, že jsou na světě špičkové laboratoře, které se velmi intenzivně věnují nalezení nových drog, které ač nespadají do aktuálně definovaného právního systému pro sport, mají nebo budou mít významný posilujici účinek na lidský organismus. Stejně tak jsou vyvíjeny prostředky, které nemohou být současnými analytickými technologiemi odhaleny a jsou tedy pro sportovce "bezpečné"....když to píšu, uvědomuji si jak je celý ten cirkus pokrytecký...omlouvám se.
Je také otázkou co ještě je a co už není doping - je to či není obohacovaní krve červenými krvinkami v kyslíkových stanech?, je to či není psychologická příprava, jejíž účinky mohou být i výrazně účinnější než chemické látky? (člověk pod hypnózou dokáže často věci, které v normálním stavu nemá absolutně šanci zvládnout......
Takže občas mám pocit, že se tu až hystericky, globálně řeší věci, jejichž význam k jiným našim problémům je zcela marginální. Dříve jsem velmi aktivně sportoval, vedu k tomu i své děti, ale nechci, aby dělali takzvaný špičkový, profesionální sport. Omlouvám se, ale více a více mám dojem, že více než o sportu je toto prostředí mnohem více o penězích, a je to patrné ve všech průvodních jevech - patologická soutěživost v tom nejhorším slova smyslu, korupce na každém kroku, jsme toho svědky v podstatě nepřetržitě (fotbal, hokej...), sportovci s velkým S pohybující se v tomto prostředí se často, častěji než je obvyklé, vyznačují nesportovním, nefér jednáním, až na čestné výjimky se řada z nich předvádí jako primadony žijící často nezřízeným soukromým životem, který rozhodně není příkladem pro mladou generaci - to vše je skutečně už velmi vzdálené od poctivého sportu a čestného sportovního soupeření. I proto velmi podporuji amatérský sport, který je na hony vzdálen tomu, o kterém jsem se již zmínil. Nejsem naivní, svět a tedy i ten menší, svět sportu, se nějak vyvíjí, tento fakt respektuji, nicméně celý tento sportovní business se snažím totálně ignorovat a nechci ho podporovat ani tím, že budu hodiny vysedávat u TV obrazovky a sledováním debilních reklam podporovat to, s čím nesouhlasím. Je to ale jen má volba a nikoho nenutím, aby sdílel toto mé přesvědčení.
Stejně tak se dívám i na problematiku dopingu - sám bych ho nikdy nepoužil, doufám že ho nevyužijí ani mé děti, nicméně je především věcí sportovců, aby si s tímto problémem nějak poradili, mezi sebou - a nejlépe tak, že budou ctít jednak pravidlo padni komu padni a jednak odmítnou kolektivní tresty....a velmi se přimlouvám za to, že politika by se měla držet hodně stranou sportu = sportovci by si měli držet politiku hodně daleko od těla.
S pozdravem