ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.07.2016 14:58:42 - Dahlie

dahlie

Dobrý den, pane senátore, v článku v PL bezpečnostní expert Jaroslav Štefec o 80 (81?) migrantech .. promiňte cituji " Vláda byla zavázána usnesením Sněmovny, která odmítla kvóty. Premiér Sobotka prohlásil, že se tím necítí zavázán, protože to bylo v Bruselu už stejně odsouhlasené, takže je to jedno. Ale ono to není jedno. Je to v rozporu s Ústavou. Rozhodnutí Sněmovny je závazná pro vládu, nikoliv naopak. Sněmovna se většinou hlasů usnesla, že tady nebudou žádné kvóty. A teď je na jejich základě přijímáme. Tady je něco špatně. Někdo by to měl řešit. Měla by se sejít Sněmovna. Ale oni mají teď prázdniny" Samozřejmě neznám postupy při hlasování vlády a sněmovny, ale je na to něco pravdy? Vaše názory již trochu znám, ale i ve sněmovně tedy sedí většina senátorů, které náš osud nezajímá? Děkuji za odpověď Skalníková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.07.2016 19:47:33 - Jan Veleba

 Premiér Sobotka hraje dvojí hru a není sám. Babiš  bouří v médiích, že nesouhlasí, ale z pozice prvního vicepremiéra ve vládě proti tomuto rozhodnutí neudělal bohužel nic. V naší parlamentní demokracii, je-li ovšem jaká - i demokracie má své majitele, by vláda měla skutečně usnesení Poslanecké sněmovny respektovat. Tak by to mělo být v duchu s Ústavou. No a pokud nerespektuje, jako v tomto zásadním případě, tak by měla Poslanecká sněmovna konat. Co? Svolat mimořádnou schůzi a hlasovat o důvěře vládě. Tuto roli má Poslanecká sněmovna, ve které je 201 poslanců, nikoliv Senát.

Současné rozložení sil v Poslanecké sněmovně je takové, že vládní koalice má pohodlnou většinu cca 122 poslanců, takže vyslovení nedůvěry vládě za nerespektování Ústavy nemá šanci. Stejně by ale bylo dobré mimořádnou schůzi svolat. Už jenom proto, aby se pan Babiš projevil. Ale k tomu nedojde, protože třeba TOP 09 by proti přijetí uprchlíků nehlasovala.

Sečteno a podtrženo, ČR je zemí, která nedodržuje svoji Ústavu a její vláda není schopná hájit naše zájmy! Můj dodatek za Vás - a co tedy dělat? Jít na podzim k volbám a volit podle svého rozumu.