RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.07.2016 12:25:54 - novákk

NP Šumava

Jak byste mi jako občanovi z druhého konce republiky vysvětlil, oč jde v zákoně o NP Šumava? Vždyť se o něm mluví už nějakou dlouho a teď jsem zaznamenal zas nějakou petici. To je jak kdyby tam byl nějaký skrytý poklad, nebo proč se ze všech NP mluví stále a zejména jen o Šumavě?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.08.2016 13:39:05 - RNDr. Jan Zahradník
Vážený pane Nováku,máte na mysli novelu zákona 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny. Hlavním jejím cílem je nově definovat národní parky a jejich fungování. Tedy to, co se smí a nesmí v národních parcích dělat. Potud by bylo vše v pořádku. Je zde ale jedna významná věc. Ze čtyř národních parků je největší a nejvýznamnější Národní park Šumava. Je to navíc jediný park, na jehož území se nacházejí obce. Oba kraje (Jihočeský a Plzeňský) i obce, na jejichž katastrálních územích se NPŠ rozkládá, jsou přesvědčeny, že by měl být schválen speciální zákon o NPŠ. Takovým zákonem byl senátní návrh zákona o NPŠ, který však Sněmovna zamítla. Nynější návrh, který předložilo Ministerstvo životního prostředí, má jako hlavní metodu ochrany přírody v národních parcích princip bezzásahovosti. Kam vede bezzásahovost, vidíme na Šumavě, kde za posledních 9 let uschlo více než 20 000 ha lesa. Proto budu navrhovat ve třetím čtení zákona ve Sněmovně jeho zamítnutí, a pokud by můj návrh neprošel, předložil jsem pozměňovací návrhy. Je jasné, že navzdory tomu, že zákona je ministerstvem prezentován jako univerzální norma, jedná se o zákon o Šumavě, jakýsi Lex Šumava. Oba kraje i šumavské obce jsou silně proti jeho přijetí. Pokud Vás zajímají mé názory podrobněji, přikládám odkazy na další články na mých webových stránkách: http://www.janzahradnik.cz/prezident-milos-zeman-k-narodnimu-parku-sumava/,  http://www.janzahradnik.cz/vystoupeni-k-zakonu-114-o-ochrane-prirody-np-sumava/S pozdravemJan Zahradník