Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.08.2016 10:06:18 - Linhartová

zvyšování stavu úředníků

dobrý den, volila jsem vás proto, že jste řekl, že budete stát vést jako firmu. Máte taky tolik úředníků ve vašich firmách?Polovinu vašeho volebního období jste to zvládal bez vyššího počtu úředíků, tvrdíte jak jste byli úspěšní a proč je opět navyšujete. Nevytváříte tak umělou zaměstnanost?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.08.2016 12:59:35 - Andrej Babiš
Dobrý den paní Linhardtová a děkuji za zaslaný dotaz. Od začátku svého působení v politice se snažím všechny přesvědčit, že „řídit stát jako firmu“ je správně heslo. V oblasti personálních zdrojů musím uznat, že veřejný sektor je na tom o dost hůř než soukromý. Ve veřejném sektoru postrádám nástroje, jak rychle a efektivně reagovat na nové a měnící se potřeby a úkoly, kterým je veřejná správa vystavena. Stát má menší výběr personálních zdrojů na trhu práce a i atraktivita práce pro veřejný sektor je nižší. Soukromý sektor může lépe řešit své potřeby jak nabíráním, tak propouštěním lidí. Veřejný sektor je naopak mnohem více limitován. Nově přijatý zákon o státní službě navíc pozici státu jako zaměstnavatele spíše zkomplikoval  než aby ji zlepšil. Jako místopředseda vlády budu usilovat o změnu tohoto zákona, abychom měli větší schopnost zaměstnat kvalitní lidi i ve veřejné správě a já mohl lépe  důrazněji požadovat po členech vlády efektivní práci s lidskými zdroji a nemusel nedostatek kvalitní pracovní sily  a její neefektivnost nahrazovat kvantitou.

I přes komplikovanou situaci, kdy veřejný sektor špatně shání kvalitní lidi a ještě hůře si je udržuje a motivuje, tak se snažím jako ministr financí dbát na ekonomickou stránku věci a zamezit neodůvodněným nárůstům v počtu nových zaměstnanců. Při vyjednávání rozpočtu kladu důraz na využití stávajících kapacit a využití neobsazených míst. Kromě nových agend nepovoluji navyšování počtu zaměstnanců. V závislosti na vývoj počtu volných a neobsazených míst budu prosazovat zákon o vázání finančních prostředků na neobsazená místa, abych motivoval jednotlivé úřady s volnými místy a kapacitou lépe hospodařit. Doufám, že Vás moje odpověď alespoň částečně uspokojí.  Mějte se pěkně, AB

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE