doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.08.2016 13:03:19 - sindy

Syntetických drog již delší dobu přibývá….

Je na tento problém naše legislativa krátká? Ona totiž dané látky zakazuje, ale pozdě. A jsou informace, zda uživatelé dnes berou spíše ,,tradiční drogy“ nebo je nahradili již nové? A nejsou ty nové horší, a tím, že je budeme zakazovat, budou vznikat ještě víc nebezpečné?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.08.2016 7:31:32 - doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.
 Dobrý den,

problematiku drog beru velmi vážně a nemyslím si v žádném případě, že by zde byla legislativa krátká. Policie ČR zcela zajisté vede evidenci nejpoužívanějších látek. Jak píšete, legislativa všechny syntetické drogy zakazuje a efektivně tak zabraňuje v jejich šíření a užívání. Na otázku, zda jsou nové drogy horší nelze objektivně odpovědět, protože dochází k neustálým pokusům o vytvoření nových, jejichž účinky často nejsou známy. Jako zákonodárci se snažíme aktualizovat seznam zakázaných drog tak, aby se nám podařilo její prodejce vždy předběhnout. Celý problém však vzniká již ve fázi poptávky, pokud by nebyla a lidé si uvědomovaly všechny možné následky užívání těchto syntetických a často zcela nových látek, došlo by k velkému útlumu také nabídky a výroby. Za velmi důležitý bod považuji tedy mimo jiné vzdělávání obyvatel ve věci drog a jejich následků.

S úctou

doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.