RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.08.2016 14:45:11 - hopik

konflikt na Ukrajině

Bude mít napětí na Ukrajině nějaké následky pro EU-nás a co pro Rusko? Zpřísní se třeba sankce. Nebo myslíte, že se minuly účinkem a je třeba jednat jinak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.08.2016 9:54:32 - RNDr. Jan Zahradník
 

Vážený pane hopiku,

nestabilita na Ukrajině pro nás určitě nepřináší nic dobrého, pro EU rovněž ne. Všechno to začalo okupací Krymu, na kterou EU patřičně nezareagovala a současný stav je vlastně už definitivní. EU tím přiznala svou slabost, což je pro Rusko vždy signál k přitvrzení politiky. Neumím si představit, co by se dělo, kdyby se Putin rozhodl „chránit“ ruskou menšinu třeba v Estonsku, které je členem NATO i EU. Vzhledem k bezzubosti obou uskupení by jej to klidně mohlo napadnout. Sankce EU proti Rusku spíše škodí EU, takže příliš účinné nejsou. K našemu obchodování s Ruskem dnes přišla zpráva, že jihočeská firma Kovosvit, zaměstnávající více než 700 lidí, utrpěla při svých aktivitách v Rusku velké ztráty a stojí před bankrotem. Toto nebezpečí si musí uvědomit každý, kdo se zaklíná nezbytností obchodní spolupráce s Ruskem. Jak je Rusko schopné řešit mezinárodní problémy si připomeneme v neděli při výročí srpnové okupace naší země. Jak k tomuto problému přistupovat nám ukazuje Polsko, které má s Ruskem ještě horší zkušenosti než my. Podle mne je jedinou cestou ukázat naši schopnost se bránit, zvýšit výdaje na obranu na 2% HDP a prosadit umístění základny americké armády na našem území.

S pozdravem 

Jan Zahradník