Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.04.2012 14:43:55 - Milan Chladílek

Konference předsedů parlamentů zemí EU

Dobrý den. Ve dnech 19. až 21. dubna jste se zúčastnil Konference předsedů parlamentů zemí EU ve Varšavě. Mohu se zeptat, jak konference dopadala a na čem jste se shodli? Děkuji za odpovědi

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.05.2012 10:12:51 - Milan Štěch

Dobrý den,

konference předsedů parlamentů zemí EU ve Varšavě přinesla dohodu nad mechanismy kontroly společné zahraniční a bezpečnostní politiky a společné bezpečnostní a obranné politiky. Loňská konference předsedů parlamentů, která se konala v Bruselu, potvrdila ustavení nové platformy, prostřednictvím níž budou národní parlamenty a Evropský parlament vykonávat společný dohled nad těmito oblastmi. Nedošlo však ke shodě, jakým způsobem budou národní parlamenty a Evropský parlament v nově ustavené Meziparlamentní konferenci zastoupeni.

Ve Varšavě bylo přijato konsensuální řešení, které stanovuje šest delegátů za každý národní parlament a 16 delegátů Evropského parlamentu. Pozorovatele na konferenci budou vysílat také kandidátské země EU a členské země NATO, které nejsou členy EU.

Meziparlamentní konference se bude scházet dvakrát ročně, setkání bude organizovat země předsedající Radě EU.

Pozornost předsedů parlamentů se na setkání ve Varšavě zaměřila rovněž na problematiku hospodářské a finanční situace v EU a přístup národních parlamentů k fiskální úmluvě. Diskuse se věnovala také problematice veřejného mínění a médií ve vztahu k parlamentům.

Zdravím Vás! MŠ