ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.09.2016 14:39:57 - občanka ČR

Jak budete v senátu o zákonu hlasovat?

Co si myslíte o zákonu o střetu zájmů tak, jak ho schválila sněmovna? Jste přeci také majitel médií, takže se týká i vás, nebo ne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.09.2016 14:16:54 - Ivo Valenta

 Dobrý den,

děkuji za dotaz, k návrhu zákona o střetu zájmů, jak prošel Poslaneckou sněmovnou, mám své výhrady. Sice si nemyslím, že je správné vytvářet zákony "na jednu osobu", ale pokud si to současná doba, ve které dochází k tomu, že firmy člena vlády se bez skrupulí hlásí do veřejných soutěží, žádá, rozumím tomu, jak poslanci hlasovali. Jinými slovy, souhlasím s tím, aby společnosti, ve kterých si člen vlády nebo jiný vysoce postavený funkcionář udržuje určitý vliv, neměly možnost získávat veřejné zakázky, dotace ani investiční pobídky. 

Nejsem ale pro to, abychom omezovali vlastnictví, které považuji za základní lidské právo. Jsem proti takovým záměrům v případě podílu v jakékoli obchodní společnosti. To znamená i ve společnostech, která vlastní média. Osobně jsem přesvědčen o tom, že abychom zabránili zneužití veřejného mínění ze strany vysoce postavených veřejných funkcionářů, musíme hledat jiné cesty, nikoliv takové, kterými popíráme ústavou zaručená práva. 


S pozdravem,
Ivo Valenta