PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.09.2016 9:21:22 - Alena Klečková

OSN

K čemu je dnešnímu světu OSN? Válčí se,loupí vraždí atd. Zrovna jako ve středověku. Kam se to lidstvo dopracovalo v 21.století? K čemu slouží technický pokrok? Je snad na světě s OSN mír,bezpečí a spolupráce ? Jak je OSN i s její Radou bezpečnosti platná těm slabším? Děkuji za odpověď a přeju dobrý den.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.09.2016 11:47:20 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Z OSN je opravdu otloukánek, strkaný do role panenky v koutě. Jenomže bez ní by na světě bylo ještě hůř. Charta OSN stále platí. A ani světový četník si vůči ní netroufá nic na způsob toho, jak se třeba o "Benešových dekretech" řeční na sudeťáckých sletech. Rada bezpečnosti je stále institucí, kde se ten, kdo je přistižen in flagranti, musí zpovídat - právě z pohledu Charty OSN. A kde lze stále blokovat právem veta jeho pokusy dosáhnout pro agresi štemplu "mezinárodního společenství". Tím snáz se pak mohou stavět na zadní i jeho kurážnější spojenci. O tom, nakolik se mezinárodní právo dodržuje či ne, však ve finále rozhoduje poměr sil. A jeho určujícím trendem je naštěstí - agónie "amerického století".