Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.10.2016 18:25:08 - fandasever

DPH

Pane Babiši, proč se necháte tlačit do populistických návrhů od ČSSD na snížení DPH, dlouholetá praxe ukázala, že snížením DPH se nikdy nesníží cena zboží, jen se zvýší zisky prodejců. Pokud chcete opravdu pomoci nejslabším důchodcům tak jim zvyšte důchody a bylo by opravdu sociální zvýšit razantně důchody do 10 000 Kč, částečně zvýšit důchody do 14 000 Kč a ti co mají nad 14 000 Kč tak těm zvyšovat jen minimálně. To by byl opravdu sociální návrh, za ten by Vám určitě tleskalo ČSSD a lidovci.
Děkuji za odpověď.
F. Los

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.10.2016 15:04:29 - Andrej Babiš
 

Vážený pane,

děkuji Vám za jistě dobře míněnou radu. Ve skutečnosti mi však radíte, abych nápady ČSSD přebíjel ještě větším populismem! Nejhorší, co bych mohl dělat jako ministr financí, by bylo rozhodovat o státních penězích podle populistických měřítek, za potlesk a oblibu.  Kvůli tomu jsem do politiky nešel. Ministr financí musí umět říkat i věci, které mu popularitu nepřinesou, musí rozhodovat s dlouhodobou perspektivou. A důchody jsou již dnes největší položkou státního rozpočtu, nelze je zvyšovat dle libosti ministra financí, ale je třeba hledět do budoucnosti. Zkusím ve stručnosti vysvětlit:

Důchod se skládá ze dvou složek, a to ze základní a procentní výměry. Výše základní výměry je stejná pro všechny druhy důchodů a letos je to  2440 Kč. Výše procentní výměry je závislá na délce doby pojištění a výši dosahovaných příjmů, přičemž její minimální výše je ze zákona 770 Kč. Výsledná výše důchodu závisí zejména na výši odvodů na pojistné a době, po kterou byl člověk ekonomicky aktivní. Při výpočtu hrají roli také tzv.redukční hranice, které dávají systému silně solidární charakter. Díky nim platí, že čím větší měl člověk příjem (a platil proto vysoké pojistné), tím větší pokles pro něj odchod do důchodu znamená. U lidí s podprůměrnými a průměrnými příjmy není propad tak velký relativně ani absolutně.

Valorizace důchodů probíhá také „dvoufázově“. Nejprve se všem příjemcům zvýší základní výměra tak, aby dosahovala 9% průměrné mzdy v národním hospodářství v předchozím období – od 1.1.2017 bude základní výměra činit 2550 Kč. Každý tedy dostane přidáno 110 Kč. Dále se při valorizaci zohledňuje inflace v předchozím období a to právě navýšením procentní části důchodu. A protože je dána procentuálně, je vyšší u vyšších důchodů. Váš návrh by vedl k tomu, že by se časem setřel rozdíl ve výši důchodu toho, kdo odváděl málo (pracoval třeba pouze na částečný úvazek) a toho, kdo odváděl vysoké částky (třeba i za cenu více úvazků a na úkor osobního volna). Opravdu Vám to připadá správné? Spousta lidí by mi jistě tleskala, ale odborníci s vysokými příjmy by neměli žádný důvod žít a pracovat v Česku. Z čeho bychom pak důchody pro všechny vypláceli? Přeji pevné zdravý, AB

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE