RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.10.2016 11:01:36 - Petra Zánová

libra

Pane poslanče, dobrý den. Zajímalo by mě, proč má rozhodnutí VB o vystoupení z EU tak negativní dopad na libru? Vždyť Anglie Euro neměla, tak proč libra tak klesla? Ne že by mi to vadilo - ráda nakupuji z britských eshopů, ale zajímá mě příčina + jak dlouho bude libra takhle slabá? Ráda bych toho maximálně využila :D Děkuji. Zánová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.11.2016 22:10:01 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Dobrý den, paní Zánová, negativní dopad na libru má především nejistá budoucnost, která je s celým Brexitem spojena. Trhy i investoři mají především rádi předvídatelnost a co nejmenší bariéry obchodu. Londýn a jeho “City” hlasoval většinově pro setrvání v EU. Od vyhlášení výsledků referenda tedy v Británii trvá politická i hospodářská nejistota. Je sice pravda, že libra po raketovém pádu hned po oznámení výsledků (vítězství “leave kampu” mnoho analytiků nepředvídalo) zpět posílila, ale stále se drží na 30letém minimu (nyní platíme okolo 30 Kč a před rokem to bylo 38 Kč).

Británie, také ztratila nejvyšší AAA úvěrové hodnocení (credit rating), takže bude pro britskou vládu dražší si půjčovat peníze. Některé firmy působící v UK, britské vládě také „pohrozily“, že pokud nezajistí přístup na trh Unie nebo neposkytne finanční kompenzace, končí s investicemi. Jak bude britská ekonomika vypadat po Brexitu bude záležet, jak bude partnerství mezi UK a EU po Brexitu vypadat. Jeden z návrhů dokonce je, že by UK “koupila” od Evropské unie pro své podniky volný pohyb na společném trhu, ale další základní práva (jako volný pohyb osob) by již nedodržovala. Osobně jsme proti tomuto návrhu, protože by jeho zrealizování byl konec Evropské unie, tak jak ji známe. Kdy by se výhody mohly kupovat a povinnosti by byly na jiných.

Obávám se, že ani paní premiérka Mayová netuší, jak bude vyjednávání o Brexitu dále vypadat. Poslední zpráva, kdy Vrchní soud v Londýně, rozhodl, že vystoupení UK z Unie by mělo být posvěceno i britským parlamentem, ji i její kolegy očividně zaskočil a není jasné, zda neovlivní spuštění článku 50 Lisabonské smlouvy, podle kterého může formálně členská země opustit Unii. Britská vláda dříve oznámila, že se tak stane na jaře roku 2017 a země pak po dvouletém vyjednávání formálně opustí EU na jaře roku 2019.

Další vývoj libry již ani tak neovlivňují finanční toky, které dominovaly vývoji těsně po referendu, ale otázka, do jaké míry bude mít výstup z EU vliv na ekonomickou sílu UK, tedy výkon ekonomiky. Pokud se podaří Londýnu vyjednat podmínky, které tamní firmy nepoškodí, libře to pomůže. A naopak.

Se srdečným pozdravem,

Luděk Niedermayer