Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.10.2016 16:09:17 - soňika

Kandidáti, strany....

Co je to za ,,modu“ že podezřelý, obvinění nebo dokonce odsouzení lidé kandidují a jsou v politice? Chcete bojovat proti korupci, ale tohle vám nevadí? Proč neschválíte nějaký zákon, který by tomu zamezil? Útočíte na Babiše a ostatní kriminálníci mají pré. Smutné je, že takoví lidé jsou napříč všemi stranami, i těmi novými – Konvička, Vitásková….

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.10.2016 21:01:25 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

to, že je někdo podezřelý nebo obviněný, v právním státě ještě naštěstí neznamená, že se dotyčný protiprávního jednání svými skutky skutečně dopustil. Princip presumpce neviny je v právním státě důležitou pojistkou před zneužíváním trestního řízení a nedůvodné kriminalizace kohokoliv, politiky nevyjímaje. Politici jsou také jen lidé, kteří jsou ale více exponovanými a více tedy podléhají veřejné kontrole, ale často jsou i terčem neoprávněného očerňování a díky médiím dehonestace doslova v přímém přenosu. Pokud se prokáže, že se politik dopustil trestného činu a nestranný a nezávislý soud, a zdůrazňuji jedině soud, rozhodne o jeho vině a trestu za jeho skutky, tak nemá ve veřejné funkci co pohledávat. Pokud však soud zjistí, že je podezření nebo obvinění nedůvodné, je jakákoliv taková osoba nevinná. Na druhou stranu nemají podle mého názoru v politice co dělat ani lidé, kteří se sice neprovinili proti zákonům této země a jejich jednání není trestné, ale je amorální. Avšak na takové případy jsou tu právě voliči, aby posoudili míru takového provinění a setrvání dotyčného provinilce v politice. A konec konců voliči mohou stejně tak rozhodnout i o neúspěchu obžalovaných a obviněných. To je princip demokratické volby.

Jana Černochová