JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.10.2016 2:36:53 - tomas.moukes2

Rasista Dientsbier, současné české rasové zákony proti bílým a kvoty

1) Co říkáte na návrh Dientsbiera, aby romové měli přednost při získávání práce na státních uřadech? Tedy kdyby přišel rom a bílý, tak práci dostane rom, protože je rom. Víte, že podobný zákon o obnovení uřednického stavu platil v Německu v roce 1933, kdy uředníky mohli být jen příslušníci árijské krve?
2) Víte, že Dientsbier taky navrhl, aby romské děti dostávali peníze za chození do školy? Přitom to už se dnes nejspíš skrz neziskovku Romea uplatnuje - zatímco bílí nedostávají nic. Není to protiustavní?
3) Víte, že podle zákona o tv vysílání lze vysílat předsudky v televizi jen proti bílým? Je tam napsáno - předsudky nelze šířit proti rasovým menšinám. Tedy lze je šířit jen proti rasové většině, tzn- bílým lidem. Není to protiustavní, jak proti článku 1, tak článku 17 LZPS?
4) Nejsou kvoty protiustavní? Min. 40% žen = max. 60% mužů. Podobně 50% mužů a 50% žen je diskriminační jak proti mužům, tak ženám - v závislosti na situaci. Není to protiustavní?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.10.2016 13:20:27 - JUDr. Miroslav Antl
 Některé „skutečnosti“, které uvádíte, neznám. Jak je patrné z mých reakcí na tomto i mém webu v minulosti, s názory svého kolegy senátora a současného ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera většinou nesouhlasím – a stejně tak s příp. opatřeními, která uvádíte, když Ústava ČR (čl. 1 LZPS) mj. zaručuje rovnost v důstojnosti a v právech, jak správně píšete…A tyto „Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.“.

A pokud jde o Vámi dotazovanou „protiústavnost“, posouzení není na mně, ale na Ústavním soudu ČR (dále: ÚS), když jeho základním posláním je garantovat ústavnost právního řádu a poskytovat ochranu základních lidských práv fyzických a právnických osob na základě ústavního pořádku ČR, neboť tento soud mj. rozhoduje o zrušení zákonů nebo jejich jednotlivých ustanovení, jsou-li v rozporu s ústavním pořádkem, o zrušení jiných právních předpisů nebo jejich jednotlivých ustanovení, jsou-li v rozporu s ústavním pořádkem nebo zákonem, o ústavní stížnosti proti pravomocnému rozhodnutí a jinému zásahu orgánů veřejné moci do ústavně zaručených základních práv a svobod atd. Podrobné informace, resp. „návod“, jak postupovat v řízení před ÚS najdete na jejich webu: www.usoud.cz, konkrétně pak na: http://www.usoud.cz/pruvodce-rizenim-o-ustavni-stiznosti/.

Pro úplnost pak dodávám, že proti rozhodnutí ÚS existuje jediný další prostředek nápravy, a to stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.