Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.10.2016 10:59:58 - Cenzura bude

Církevní restituce - podvod na katolících?

Jako tvrdý zastánce církevních restitucí a člověk s přehledem situace v církevních kruzích zajisté víte, jak to s nimi probíhá. Ukázalo se totiž, že některé diecéze (zejména pražská a olomoucká arcidiecéze) mají majetku tolik, že si mohou např. dovolit platit kněžím mzdy, které jsou řádově o tisícikoruny vyšší, než v chudých diecézích. Ukázalo se, že pravdu měli komunisti, kteří tvrdili, že na restitucích vydělají hlavně bohaté církevní řády. Většině diecézí restituce oproti financování v minulosti nepomohly, např. v brněnská diecézi mají faráři naprosto směšné mzdy a to se jim musí věřící prostřednictvím církevního fondu na ně skládat. Neexistuje žádný centrální fond, ze kterého by profitovaly všechny diecéze, případně by se z něho platily stejné mzdy všem kněžím. Na věřící, kteří mají platit desátky, působí toto vše jako podvod. Nemyslíte si, že to tak je? Jen nepište, že vy jako ministr kultury a propagátor restitucí nic, že vy muzikant a že se mám obrátit na brněnské biskupství.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.10.2016 22:52:29 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pisateli,
to, co popisujete, je ale opravdu vnitřní záležitostí církve, kterou mi nepřísluší komentovat a ani do ní jakkoli zasahovat.