JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.10.2016 13:39:50 - Hana Komínková

Prováděcí předpis k zákonu 95/2014 Sb. chybí 12 let. A když chybí, je vše dovoleno??

Pane senátore, usiloval jste i o zvolení do vedení kraje. Tedy byste spolurozhodoval i o zdravotnictví v kraji? 9.9.2012 jsem Vám na adresu hofmann@miroslavantl.cz zaslala mail s předmětem "..do vlastních rukou Judr. Miroslava Antla - Nedokonalost zákona 95/2004Sb. Dodnes jste mi neodpověděl. Domníváte se, že zdravotní péči, dnes zdravotní služby, může poskytovat lékař ve specializačním vzdělávání v oboru praktického lékařství, který nemá splněn základní kmen, jako zastupující lékař? A když kmen naplní a nepožádá o vydání certifikátu o základním kmeni, a chybí prováděcí předpis k zákonu 95/2004 Sb.? Je, a nebo není, podle zákona k poskytování zdravotní služby (do 2011 péče - zákon 20/1966) v oboru praktický lékař na zástup třeba atestace, a též registrace kraje? V roce 2012 jsem Vás s touto problematikou oslovila jako senátora, Učinil jste nějaké kroky k nápravě? Prováděcí předpis k 95/2004 chybí plných 12 let a nikomu nechybí???Je možné, aby kraj neměl přehled o kvalifikaci lékařů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.10.2016 13:19:17 - JUDr. Miroslav Antl
 Váš e-mail, který zmiňujete, jsme nenašli. A tak stručně reaguji nyní, ostatně stejně bych odpovídal i „před lety“. V Senátu Parlamentu ČR jsou na danou problematiku specializováni právě lékaři, kteří se jí zabývají právě z pohledu legislativního. Navíc Senátu PČR nepřísluší zabývat se „prováděcími předpisy“, tedy vyhláškami, směrnicemi apod. Tvorba i výklad zákonů i předpisů nižší právní síly je věcí ministerstev, event. vlády, když podle staré římské zásady „EIUS EST LEGEM INTERPRETARI CUIUS EST CONDERE by zákon měl vykládat ten, kdo tvoří a vydává, v daném případě ministerstvo spravedlnosti. Senátorům pak nepřísluší zasahovat do činnosti orgánů moci výkonné. V případě sporu by měl rozhodovat soud, při porušení Ústavy ČR (Listiny základních práv a svobod) Ústavní soud ČR. K řízení před ÚS jsem se vyjádřil v odpovědi na otázku předchozího tazatele…