Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.10.2016 20:25:21 - Drahuše

Ženevské konvence vs bezpečnost občanů. Odstoupí V4 ze smluv o uprchlictví (Ženevských konvencí")???

Dobrý den,
chci se zeptat, co je nadřazené. Bezpečnost občanů dané země nad Ženevskými konvencemi a nebo obráceně? Ptám se proto, že to dle EU je tak, že Ženevské konvence jsou nadřazeny bezpečnosti občanů z důvodu ignorování nelegální migrace a dle pokynů OSN, kteří jsou proti deportaci kriminálníkův(migrantů-uprchlíků) do rodných zemí. Tak jak to je ?
A popř. nemní již na čase odstoupit jednostraně od Ženevských konvencí - smluv? Vím, že to lze, tak proč to nevyužít popř. smlouvu uzavřít jen mezi konkrétními zeměmi. A proč se V4 nedomluví na odstoupení od těchto smluv? Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.10.2016 21:20:43 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den,Ženevské konvence opravdu nejsou v rozporu s bezpečností občanů, protože  čtvrtá Ženevská konvence řeší práva civilistů přímo v oblastech postižených válkou. Záležitosti týkající se uprchlíků upravuje Úmluva o právním postavení uprchlíků: http://www.osn.cz/wp-content/uploads/2015/03/uprchlici.pdf Píše se zde ve čl. 2, že uprchlík má povinnost dodržovat zákony země, ve které se nachází. Dále se v čl. 32 připouští, že uprchlíky je možné vyhostit, pokud je to odůvodněné pořádkem či bezpečností.Jakékoli úvahy o odstoupení od Ženevských konvencí či jiných mezinárodněprávních dokumentů proto absolutně postrádají smysl.S pozdravemTomáš Zdechovský