MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.04.2012 18:20:47 - Božena G.

odpověď na dotaz

Pane předsedo, ač senátoři KDU-ČSL hlasovali pro omezení imunity zákonodárců, nepovedlo se. Mohu se zeptat, kdo byl proti? Podle mě dochází stále častěji k tomu, že i když politik za něco pravomocně odsouzen, jeho mandát mu nikdo vzít nemůže. Nemusí jít jen o poslance, ale i krajské zastupitele…jak je to možné? Je to takto v cizině běžné? Nemůže to fungovat tak, že po pravomocném odsouzení automaticky dotyčný ztrácí svůj mandát? A pokud by to tak bylo, mohu se zeptat, kdo by jej pak nahradil? Kdo o tom rozhodne, když byl například zvolen občany? Děkuji za odpovědi

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.05.2012 8:09:32 - MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA
Dobrý den
Proti zrušení imunity nebyl nikdo z našich senátorů. Všichni byli pro zrušení. Seznam hlasování najdete na stránkách www.senat.cz. Pokud je někdo pravomocně odsouzen, měl by ztratit mandát. Bohužel je to u nás tak, že vina v trestně-právním řízení nemá vliv na aktuální mandát, protože ústava tento důvod zániku nezná. Je proto třeba změnit ústavu, zatím s tím neumíme nic dělat.
Pavel Bělobrádek