Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.10.2016 9:11:28 - laco

Vývoz západní demokracie

Analytička Tereza Spencerová:" Libye je péčí Západu rozvrácená a otázka, kdo že tam vládne, je dost komplikovaná. V Tripolisu sedí islamistická „vláda“, která má podporu OSN a Západu, ale neovládá skoro ani ten Tripolis. V Tobruku sedí další vláda, která je podle mého politicky přijatelnější, protože ji netvoří až tací fanatici. Za „tobrucké“ bojuje armáda generála Haftára, který býval u CIA, ale v současnosti jde spíš po ropě a ropných terminálech. Pak jsou tu separatisté v Benghází na východě země, k nimž má Haftár rovněž blízko. Pak jsou tu mocné milice ze Zintánu na jihu, které mají ve svých rukou i Kaddáfího syna Sáifa Islama a s ním prý i veliké plány na opětovné sjednocení země. Pak jsou tu džihádisté z Misuráty, Daeš v Syrtě, kterou USA už znovu bombardují, a tak dál a tak podobně…" Lze tento stav v Libyi nazvat "západní demokracií", kterou tam měla vyvézt letadla a bomby našich spojenců - Francie, Británie a USA?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.10.2016 9:38:48 - Ing. Antonín Seďa
Otázka vývozu či ne vývozu západní demokracie je jasná. Podle mého názoru nelze posuzovat stav demokracie v zemi očima západní demokracie, ale je nutno respektovat historické, kulturní, politické či náboženské tradice v té které zemi. Mimochodem to není pouze chybou v Libyi, ale i v Afghánistánu, Sýrii či Iráku. A také se ukazuje, že jakýkoliv demokratizační proces v těchto zemích ještě není zárukou stability. Ať již bezpečnostní, ekonomické, tak i politické. A obecně platí, že bychom se měli z historie i z našich chyb poučit a ne je opakovat.