Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.05.2012 9:40:12 - Vratislav Prokop

Stát se zříká odpovědnosti za regionální školství

Pane starosto, v médiích jste prohlásil, že „Nečasova vláda a resort školství se zříkají odpovědnosti a přenáší veškeré náklady na udržení regionálního školství na města a obce.“ Mohu se Vás zeptat, jak byste hodnotil ale kroky bývalého ministra školství? Co například říkáte na slučování škol a do jaké míry se to dotklo Náchodska? Nebo co říkáte na to, že se mají snižovat platy pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům? A jaký je Váš názor na nového ministra školství, kterým má být dnes jmenován pan Fiala? Děkuji V.P.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.05.2012 14:51:24 - Jan Birke
Pan Dobeš odstoupil především proto, že nemohl naplňovat škrty na platy pedagogických i nepedagogických pracovníků. V oblasti regionálního školství, resp. základních a mateřských škol, jichž jsme jako město zřizovateli, podle návrhu dojde v roce ke ztrátě 1 mil. Kč. Abychom nemuseli slučovat nebo rušit školy, musíme zaplatit tento propad my, jako města. V některých regionech je pak jediným úsporným opatřením skutečně zrušení konkrétní školy a tady musíme vzít v potaz, že všechno se vším souvisí. Nejdříve zanikne hospoda, zruší se pošta a pak i škola, jak mohou lidé potom chtít v těchto regionech bydlet? My jako starostové jsme denně vystaveni tváří v tvář konkrétním občanům, rodičům dětí... A to ani nemluvím o podpoře prvňáčků. Proto jsem s kolegy v náchodské Čtyřkoalici rozhodli o poskytnutí příspěvku na nezbytné vybavení prvňáčků ve výši 500 Kč na žáka pro příští školní rok, protože stát doposud poskytovaný příspěvek 800 Kč bez náhrady zrušil. To je další konkrétní příklad sanace z našich městských rozpočtů. A na hodnocení nového ministra se domnívám, že je ještě příliš brzy.