RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.11.2016 14:43:58 - Ballu

Prezident USA

Jaké dopady podle vás bude pro nás - ČR mít zvolení Trumpa?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.11.2016 22:08:36 - RNDr. Luděk Niedermayer

Dobrý den, o konkrétních dopadech stále můžeme jen polemizovat. Zvláště z toho důvodu, že budoucí americký prezident je velice nečitelný a jeho kroky jsou dnes poněkud nepředvídatelné. Zatím se zdá, že od své agresivní a názorově rozmanité předvolební rétoriky v mnoha směrech ustupuje (některé jeho postoje jsou radikální, některé tradičně konzervativní, ale i radikálně levicové). Klíčové nyní je, jaké lidi si vybere do svého „týmu“, protože to budou právě tyto lidé, kteří mohou nejvíce ovlivnit jeho politiku. Dohady o tom, že se bude skládat s "osvědčených" republikánů, by pro svět byla zjevně docela dobrá zpráva, ale uvidíme... 

Pro nás v České republice (a v celé EU) je samozřejmě nejdůležitější Trumpův postoj k transatlantickým vztahům, NATO, obchodní smlouvě mezi USA a EU – TTIP a Rusku. Volbu amerických voličů musíme samozřejmě akceptovat a se Spojenými státy i s presidentem Trumpem v čele musíme hledat společnou řeč a udržet pro naši bezpečnost i ekonomickou prosperitu důležité partnerství. Ale nemyslím si, že cesta vede přes názorové a hodnotové veletoče (jaký předvedl třeba pan exprezident Klaus více v článku zde).

Vítezství Trumpa je ale příležitostí uvědomit si, že Evropa může být velmi silnou a sebevědomou velmocí – pokud se proto rozhodne a země najdou více než teď společnou řeč. Nejde o to "nahradit Ameriku", nebo s ní "soutěžit", ale jen převzít férovou část odpovědnosti za vývoj světa (a zachovat přitom co nejtěsnější trans-atlantickou vazbu, neb s nikým na světě nesdílíme tolik hodnot a cílů). Máme na to vojensky i ekonomicky. Chybí nám jen odvaha, důvěra v sebe i navzájem a rychlejší hledání shody. Evropa musí být připravena se lépe než v minulosti starat o svou bezpečnost, lépe formovat své zájmy a naučit se je prosazovat, to platí samozřejmě také pro naši zem. 

Se srdečným pozdravem,

Luděk Niedermayer