Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.11.2016 13:23:56 - Ing. O. Vojtěchová

Svoboda slova - symboly státu a slušná kritika

Mohl byste, prosím, upřesnit jaké zneužití u ochrany státních symbolů (kam demokraticky zvolená hlava státu patří) máte na mysli? Zaměňovat korektní kritiku s dehonestací nejde ani u současné právní ochrany osobnostních práv občanů. Nemyslíte si, že současná hrůzostrašná nekultura projevů některých vyhraněných odpůrců současného presidenta směřuje nejen vůči hlavě státu a mohou ekalovat k vyhrocení nepřijatelných vášní v celé společnosti?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.11.2016 17:30:35 - Ing. Jiří Dolejš

Hrubost ve společnosti je téma, které chápu že se otevírá - ale nemá  tak snadné řešení a některé kroky mohou být kontraproduktivní.  Takže se spíš přimlouvám bez "hurá" a s větším rozmyslem. Chráněny jsou různými paragrafy před difamací či poškozováním jak instituce tak osoby, jen to rozumně vymáhat. Proto není nezbytně nutné přitvrzovat v kriminalizaci ale spíš používat ty paragrafy co tu už jsou. Srovnání kauz pana Smetany a Ztohoven to naznačuje - za tykadla nakonec až žalář, za standardu na hradě nekonečný příběh bez konce. A co třeba zneužití kriminalizace verbálních projevů vůči politickým kritikům?  

Možná někde v cizině mají různém paragrafy, ale jak je používají ? S touto naší soudní praxí bych se obával že to bude spíš šikanozně a účelově  používáno - nepotřebujeme opravdu aby se nějaký  bretschneider hojil podáními k trestnímu řízení na někom kdo mu nějak vadí a zneužije k tomu, že ona osoba např. v hospodě řekne že prezident je vůl či magor nebo že udělá karikaturu na téma státních symbolů . To bychom se opravdu vraceli do minulosti.  A obecně platí, že politická vrchnost by měla být méně chráněna než řadový občan a nikoliv naopak.Nakonec si veřejnost mlže přebrat kdo to s expresivitou výrazů přehání ...