Ing. Petr Mach, Ph.D.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.11.2016 23:43:22 - šumák

K domácím porodům

Pane Machu, svobodní ústy Jana Matějky (jeho profil jsem na PL nenašla, tak se obracím na Vás) podporují domácí porody, lépe řečeno svobodu rodičky vybrat si, kde bude rodit. Já si nedovedu představit důsledky takového rozhodnutí. Zajímalo by mě, kdo bude platit léčbu dětí, které budou zdravotně postižené v důsledku neočekávaných komplikací při porodu, kdy se nepodaří zajistit včas péči lékaře, což, jistě uznáte, se prostě může stávat. Mají to být opět daňoví poplatníci? A ještě jednu věc: dnes je na každé porodnici doslova domácké prostředí, matkám je v největší míře vyhovováno. Ty, které za každou cenu chtějí rodit doma, nezlobte se, považuji za normální hysterky, které nevydrží 4 dni v nemocnici. A pak budou žalovat stát a shánět srdceryvně peníze na pomůcky, asistentky, auta a bůhvíco ještě pro své jejich vinou postižené děti. Dělat z mateřství monstranci tlukoucí normální lidi po hlavě je pitomost. Zdravím Pavla

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.01.2017 11:43:40 - Ing. Petr Mach, Ph.D.
Dobrý den,
moje žena rodila v nemocnici a porod doma bychom si rozhodně netroufli. Jsme rádi za péči, která v nemocnici je. Ale respektuji právo lidí rodit doma. Pro případ dalších nákladů souvisejících se zanedbáním péče by se ale takoví lidé měli pojistit nebo nést takové náklady sami. Na druhou stranu tito lidé šetří státu výdaj, který jinak proplácí pojišťovna nemocnici za porod. Stručně řečeno, jsem pro svobodu volby lidí si porod doma zvolit, ale pak musí tito lidé nést i případné negativní důsledky.