Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.11.2016 18:13:09 - laco

Hanobení prezidenta

Ochrana hlavy státu před hanobením je v řadě zemí běžná. Za příklad může posloužit Německo.
Úřad prezidenta je v SRN chráněn i normami trestního práva, a to konkrétně v § 90 Strafgesetzbuch (německý trestní zákoník), kde se pod rubrikou ‚Verunglimpfung des Bundespräsidenten‘ (v překladu ‚Hanobení spolkového prezidenta‘) stanoví, že ‚Wer öffentlich, in einer Versammlung oder durch Verbreiten von Schriften (§ 11 Abs. 3) den Bundespräsidenten verunglimpft, wird mit Freiheitsstrafe von drei Monaten bis zu fünf Jahren bestraft‘, jinými slovy, že odnětím svobody na tři měsíce až pět let bude potrestán každý, kdo veřejně hanobí spolkového prezidenta, a to ať již na veřejném shromáždění (typicky bychom mohli říci na demonstraci), nebo rozšiřováním tiskovin, typickým příkladem by zde mohla být jakákoliv nevěcná a neúměrná kritika německého prezidenta v médiích nebo na internetu. Je tedy Německo demokratickým státem se svobodou slova, či ne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.11.2016 9:33:04 - Ing. Antonín Seďa
 Každý stát si tohle řeší po svém. já pouze připomenu naše dědictví předlistopadového režimu, kdy hanobení hlavy státu i vedoucí úlohy KSČ bylo trestáno a to hodně přísně podle paragrafu o rozvracení republiky. Takže bylo logické, že po sametové revoluci byl tento institut logicky vypuštěn. Musím trvat na mém názoru, že vše lze řešit podle občanského zákoníku v rámci osobní urážky. Prezident není monarcha, aby v demokratické zemi měl jiná práva než občan. Jinou věcí je hanobení atributů České republiky a tam jsem pro postih podle přestupkového zákona. Opravdu bych varoval před změnami trestního práva na základě jedné osoby prezidenta M. Zemana.