Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.12.2016 9:46:12 - laco

Demokratická či centrálně řízená


V našich médiích se objevila informace, že předseda ČSSD, Bohuslav Sobotka, přichází s nápadem, jak centralizovat rozhodování o konečné podobě kandidátek do sněmovny do svých rukou, respektive do rukou předsednictva ČSSD. Tedy ne již kraje, které o tom dosud celkem demokraticky rozhodovaly, ale předseda ČSSD bude rozhodovat o tom, kdo z členů ČSSD bude kandidovat do poslanecké sněmovny. To je popření stranické demokracie a předseda Sobotka se tedy alespoň v tomto směru vydává v Babišových stopách a vytváří tak nikoliv demokratickou stranu, ale podle vzoru Babiše centrálně řízenou politickou stranu. Je něco pravdy na výše uvedeném tvrzení našich médií?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.12.2016 10:42:36 - Ing. Antonín Seďa
 Předně je nutno říci, že o podobě kandidátních listin rozhodují okresní konference ČSSD, které navrhují jednotlivé lídry a kandidáty za okresní organizaci. Poté krajské výkonné výbory ČSSD, které navrhují lídra a kandidátní listinu za celou krajskou organizaci. Pak celá členská základna rozhoduje tajným hlasováním o lídrovi i kandidátce jako celek. Navrhovaná pravomoc Předsednictva ČSSD zasahovat do sestavování kandidátních listin  má mít dva cíle. Tím prvním je výběr vhodných lídrů kandidátních listin, a to ještě před hlasováním členské základny a to na základě návrhu a jednání s představiteli KVV ČSSD. Což je již dnes v sociální demokracii zavedeno. Tím druhým cílem je možnost předsednictva vyškrtnout z kandidátní listiny ty, kandidáty, které měli či mají problém se zákonem či nemorálním jednáním. Já věřím, že takovýchto zásahů bude minimálně. Ještě připomínám, že každá krajská organizace má v předsednictvu strany svého zástupce. Srovnávat ČSSD s Babišovým hnutím ANO 2011 je proto mimo mísu a rozhodně navrhovaná pravomoc P ČSSD neomezuje demokratické principy volby.