Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.12.2016 14:54:45 - Bárt N.

Je třeba zredukovat sociální stát.

Dobrý den pane Seďa,
sice jste strana sociálně demokratická, ale nemyslíte si, že odpovědnost jedince sám za sebe by měla být větší než odpovědnost státu za konkrétního jedince ? Tím mám na mysli redukci sociálního státu, který by vedl k odpovědnosti jedince za sebe, svou rodinu. Tím, že je sociální stát tak nabubřelý, dochází nejen k jeho zneužívání, ale přenáší i odpovědnost - spíše nezodpovědnost jedince na stát. Vysvětlím na příkladu, tím, že stát si tímto nabubřelým systémem vychovává lidi závislé na státních penězích a mizí snaha sám se o sebe postarat. Dejme tomu, že by během měsíce skončili sociální dávky, tím by vzniklo velké napětí, ale proč? Protože lidi závislí na státu by najednou neměli peníze, bez návyku na práci, neměli by ani na vodu a to tím, že tyto lidi, kterých bylo dříve minimum-skoro žádní, jste sociálním systémem zvětšil do mas lidí, kteří si zvykli na peníze od státu. Nezodpovědný sociální stát produkuje nezodpovědné lidi-uvažujete o radikální změně?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.12.2016 12:55:07 - Ing. Antonín Seďa
Hovoříte o nezodpovědném sociálním státě, ale to není případ České republiky. U ní je z mezinárodního srovnání vysoká míra efektivity, právě v sociálních dávkách. Mohu souhlasit, že nic se nesmí přehánět. na straně druhé, je zde ústava a ta zaručuje stejná práva všem občanům. A sociální stát nejsou pouze hmotné dávky, ale i důchodový systém, zdravotnictví školství, chcete-li kvalitní a dostupné veřejné služby. Pokud stoupá národní bohatství, pak by mělo být logické, aby se o toto bohatství rozdělilo mezi občany země, alespoň trochu spravedlivě. Zužovat sociální systém a sociální stát pouze na dávky v hmotné nouzi či na podporu v nezaměstnanosti je liché. ČSSD naopak usiluje o podporu zaměstnanců a seniorů a také rodin s dětmi. Na straně druhé každý demokratický stát by se měl umět postarat o ty nejpotřebnější nebo ty, kteří se dostanou do životní tísně. Jinak je vše otázkou kontroly státní a veřejné správy, zda někdo obchází zákony či zneužívá dávky.