Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.12.2016 9:35:08 - laco

Pomoc EU při strukurálních změnách ruské ekonomiky ?

Evropská unie prodloužila sankce proti Rusku o dalších 6 měsíců. Tyto sankce EU však ve své podstatě vedou k restrukturalizaci ruského průmyslu i zemědělství, tak i k tomu, že na ruský trh nastupují podnikatelé z jiných zemí než z EU. Např. v oblasti sklizně pšenice se Rusko dostalo díky rozvoji zemědělství na 1. místo ve světě. Je tedy vidět, že stávající sankce nezpůsobují Rusku větších škod. Nebylo by proto vhodné, aby v této oblasti postupovala EU razantněji. Například v oblasti energetiky. Pokud by EU odmítla nakupovat ruský plyn a ruskou ropu, určitě by tím ruská ekonomika utrpěla vážnějších ztrát. EU by pak mohla nakupovat plyn a ropu v USA nebo v Kataru a v České republice by výpadek dodávky ruské ropy a plynu byl třeba nahrazen zvýšenou těžbou Moravských naftových dolů. Jinak mi stávající sankce EU připadnou naprosto směšné, pokud by jimi ovšem EU nesledovala jiný cíl - pomoc ruské ekonomice při jejich strukturálních změnách. Jak to tedy se sankcemi vůči Rusku vidíte Vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.12.2016 14:16:48 - Ing. Antonín Seďa
 J8 osobně vidím ruské sankce jako nezbytné zlo, protože to je jediná možnost, kromě diplomatických jednání, jak donutit RF plnit minské dohody. A bez nich nebude mít a bezpečnostní stabilita na východní Ukrajině. Nesouhlasím, že ekonomické sankce nepůsobí na RF. Působí a to docela dost. Ruská ekonomika je na tom špatně a hlavně se to dotýká konkurenceschopnosti ruského hospodářství. Ano, EU i USA jsou na tom tratní, ale ustupovat zlu se do nekonečna nedá. Co se týká omezení dovozu plynu či ropy z RF, tak to se děje mnoho let. Státní energetická koncepce s touto diverzifikací nejen počítá, ale jsme napojeni na zahraniční plynovody a ropovody. Závěrem chci dodat, že mě ekonomické sankce vůči RF vůbec netěší, protože po jistém ochlazení vztahů po listopadu 1989, se v posledním období tyto hospodářské kontakty začaly znovu výrazně oživovat. RF představuje velký trh a potenciál vzájemného obchodu. Takže předpokládám, že nakonec dojde k dohodě a ekonomické sankce budou zrušeny či výrazně omezeny. Připomínám, že nejen EU má sankce vůči RF, ale i Rusko má sankce vůči zemím EU.