Mgr. Herbert Pavera

Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • TOP 09
  • Opava
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.01.2017 15:59:52 - faninka

občanský zákoník

Četla jsem, že nový občanský zákoník neumožňuje pronajímatelům, aby nájemcům zakazovali chovat v bytě zvíře. Je to tak? V inzerátech se totiž stále uvádí, zda je zvíře povoleno či ne. A druhá věc. Co by se stalo, kdybych skutečnost, že mám psa zatajila? Bylo by možné, mě kvůli tomu z nájmu vyhodit, když existuje takový paragraf-pokud existuje? Vím, že se také angažujete v problému s množírnami a zajímalo by mě nakonec, zda jste už nějak pokročil?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.02.2017 19:27:35 - Mgr. Herbert Pavera
Dobrý den,

máte pravdu. Nový občanský zákoník tuto oblast přímo upravuje:

§ 2258
Nájemce má právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli.

Chov domácího zvířete v bytě nelze pronajímatelem zakázat, zvíře ale nesmí poškozovat byt, či společné prostory domu, ani zatěžovat okolí například nadměrným hlukem. Výpověď ze smlouvy tedy můžete dostat pouze v případě, že dojde k porušení podmínek vzájemného soužití, popř. že jste podepsala ve smlouvě, že nebudete mít zvíře.

Co se týká množíren, tak čekáme, až se na jednání sněmovny dostane novela veterinárního zákona, do kterého by se mohl zapravit pozměňovací návrh o evidenci psů. Dále jednáme s Ministerstvem zemědělství o vydání vyhlášky o podmínkách pro chov psů. Věřím, že se nejpozději do poloviny března domluvíme s ministerstvem na textu pozměňujícího návrhu i novely.