JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.01.2017 16:00:21 - faninka

občanský zákoník

Četla jsem, že nový občanský zákoník neumožňuje pronajímatelům, aby nájemcům zakazovali chovat v bytě zvíře. Je to tak? V inzerátech se totiž stále uvádí, zda je zvíře povoleno či ne. A druhá věc. Co by se stalo, kdybych skutečnost, že mám psa zatajila? Bylo by možné, mě kvůli tomu z nájmu vyhodit, když existuje takový paragraf-pokud existuje?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.01.2017 20:45:50 - JUDr. Miroslav Antl
 Podle nového občanského zákoníku (=NOZ) by skutečně byl takový zákaz nezákonný, avšak pokud byste podepsala nájemní smlouvu s pronajímatelem, v níž by byl tento zákaz uveden (a vy byste svým podpisem tuto smlouvu potvrdila), bylo by „přechovávání“ psa v předmětném bytě porušením nájemní smlouvy – a vy byste mohla dostat výpověď právě z důvodu porušení smlouvy. Takže, pokud pronajímatel uvede, že zakazuje ve svém (pronajímaném) bytě přítomnost pejska či jiného zvířete, můžete ho sice upozornit, že na to nemá podle NOZ právo, ale to je asi tak všechno… Pokud by v nájemní smlouvě žádné ustanovení o tom, že pronajímatel s domácím zvířetem v bytě nesouhlasí, chybělo, sice byste nic neporušila a on by neměl důvod vás z bytu z tohoto důvodu z bytu „vyhodit“, ale zřejmě by si našel jiný důvod k výpovědi. Pak by vše řešil soud. Pronajímatelé však inkriminované ustanovení NOZ dobře znají – a svoji případnou výhradu ošetřují ve znění smlouvy.