Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.01.2017 17:05:14 - Machač

Volat po potřebě migrantů je důsledek neschopnosti politiky ČR ! Problém zahraničních firem s nedostatkem pracovníků není náš problém!

Dobrý den, nechápu názor Chovance, že potřebujeme migranty. Vždyť nejvíce, kdo volá po zaměstnancích jsou zahraniční firmy, kterých je v ČR strašně moc a s nulovým odvodem zisků a daní do státní kasy. Je nutno to říct na tvrdo, tyto firmy nás kolonizovali a vysávají! Berou pracovníky českým firmám, zavinili nárůst migrantů z Rumunska, Bulharska, Ukrajiny, kteří přestali pracovat a poflakují se zde neoprávněně na českém území. Co s tím budete dělat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.01.2017 19:30:18 - Ing. Jiří Dolejš

V ČR vždy bylo nějaké množství cizinců, kteří sem přicházejí pracovat (neplést s humanitárními běženci). Samostatnou kapitolou jsou lidé z EU na které se vztahuje svoboda pohybu - asi nejvíc zaměstnanců z jiných zemí jsou Slováci, pak Poláci, přibývá Bulharů a Rumunů. Také naši lidé odchází pracovat do jiných zemí EU, zejm. do sousedního Německa ale i dál.. Lze vnímat jejich motivace a pokud je jí flagrantní rozdíl mezi zeměmi EU tak je to signál nedostatečné konvergence hospodářské úrovně. Jistá míra takové migrace uvnitř EU  je přirozená, lidé hledají nové zkušenosti, jiné uplatnění...volný pohyb v celém EU je nepochybně pozitivní hodnota.

Jiný problém je otevření pracovního trhu cizincům mimo EU.  Když pomineme ilegály, tak jde v podstatě o lidi ns pobytem na pracovní povolení. Jde zejm. o Ukrajince (Vietnamci zde většinou podnikají, Rusové zřizují u nás firmy často jako most do EU). Přílišná liberalizace režimu povolení by asi nebyla moudrá. A pokud  současná nizká nezaměstnanost skončí, první budou mimo gastarbeiteři, může pak vzniknout problém cos  nimi, protože se jim nebude chtít vracet se k nim domů (zejm. Ukraiina je země kde lze očekávat prohlubování krize)..Nejde jen o ochranu českých zaměstnanců, ale i o exploatace těch cizinců, kteří často pracují za velmi špatných podmínek, .proto bych byl  s další liberalizací v této oblasti velmi opatrný.

Přínosný příliv pracovníků  může být samozřejmě v případě vysoce kvalifikovaných míst (místo tzv. odlivu mozků bychom zažívali jejich příliv). Jiná věc je dovoz levných gastabeiterů - to může firmám  vyhovovat protože tlačí dolů cenu práce a dočasně řeší  poruchy domácího trhu (nerovnováhy regionální či profesní). České odbory samozřejmě tlaku na snižování ceny práce brání, není to ani trvalejší řešení poruch na trhu práce. Tady musí nastoupit  u nekvalifikované práce motivace mzdou a u chybějících profesí domácí vzdělávací systém, který dodá našim firmám chybějící profese. Speciálním problémem je agenturní práce - často doslova organizovaný systém ždímání práce cizinců.