Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.01.2017 20:31:29 - ja_obcan

Vláda s ANO

Dobrý večer, pane Dolejš... V případě vítězství ANO ve volbách a byli by jste osloveni, umíte si představit případnou vládu s ANO?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.01.2017 14:30:37 - Ing. Jiří Dolejš

 Klíčem k jakékoliv koaliční spolupráci musí být volební programy, na vládní úrovni více než kdekoliv jinde. KSČM je strana levicová, strana systémové alternativy, ANO 2011 se netají tím, že je stranou jasně pravicovou. Takže podobné úvahy vyžadují opravdu velkou dávku fantasie. Těžko také přehlédnout že po krajských volbách vládne ANO v krajích s pomocí dříve kritizované tradiční pravice (ODS a dalších). Tento fakt je třeba zdůrazňovat. Smyls poltického rozhodování nelze nahradit technokratickým řízením, stát není soukromá firma

když pan Babiš loni v září naznačil určité možnosti spolupráce, vnímali jsme to jen jako výraz našeho koaličního potenciálu, schopnosti vyjednávat praktické otázky a samozřejmě že nás další nabídka kromě ČSSD legitimizuje jako přirozenou součást poltického spektra. Ale nic víc - možná vůdce hnutí ANO sledoval tímto symbolickým vyjádřením před krajskými volbami  spíše oslovení a přilákání dezorientovaného  voliče levicových stran než nás samotných. Dlužno říci že mu to vyšlo, ale v parlamentních volbách by se měli rozhodovat voliči jinak. Půjde totiž o mnohé.

K jakémukoliv povolebnímu jednání je zapotřebí především dobrý volební výsledek. KSČM před voliče předstupuje s vlastním programem, ve kterém je prioritou trvalejší řešení sociálních otázek široké škály neprivilegovaných. Nehodláme dělat paraván na zakrývání podstaty falešné a populistické hry na protest z vládních lavic jak občas předvádí zejm. hnutí ANO aby zakrylo že je vlastně projektem jednoho miliardáře.  Rozhodne volební souboj. Nejsme iluzí změny, stojíme za skutečnou změnou. A věříme že musí přijít zleva, pravicový populismus valící se dnes Evropou jen tyje z paniky a řešení nenabízí. A určitě nechceme dělat této pravici užitečné idioty.