Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.01.2017 12:10:07 - laco

Nejhorší krok v historii naší země

Donald Trump 16.1.2017: „Rozhodnutí o invazi do Iráku považuji za možná nejhorší krok v historii naší země. Neméně špatné bylo ale vyslat americké vojáky do Afghánistánu. Snaha o dobytí Mosulu byla naprosté fiasko.“ Jak hodnotíte Vy účast Armády České republiky v bojích v Iráku a Afghánistánu po boku armády USA s ohledem na hodnocení těchto válečných akcí nastupujícím prezidentem USA. Co to znamená"naprosté fiasko v Mosulu"?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.01.2017 15:53:49 - Ing. Antonín Seďa
 Vzpomínám si, že i u nás bývalý ministr obrany Tvrdík, používal nepřesné informace zpravodajských služeb USA, když v parlamentu obhajoval naši účast v Iráku. Ale tam byla naše účast dvojí. Ta první při osvobozování Kuvajtu po napadení Irákem spočívala v jednotce, specializované na ZHN. V té druhé to byla zdravotní a humanitární mise na jihu Iráku. Obě mise nebyly útočné, takže já hodnotím naši účast pozitivně, protože pomáhali zraněným a s dodávkami vody. Afghánistán vznikl po aktivaci článku 5 Washingtonské smlouvy po útoku v New Yorku. Byla to mezinárodní mise s cílem zničit teroristický Tálibán a nastolit svobodnější režim. Přes řadu přetrvávajících problémů, zejména z pohledu PRT týmů, které začaly velmi pozdě, naši účast hodnotím také pozitivně, zejména při ochraně kábulského letiště, naše velvyslanectví či v provincii Logar. Dnes je situace jiná, protože na základě žádosti současné afghánské vlády působí naše jednotky jako výcvikové a mentorovací. Poskytujeme radu a pomoc afghánským bezpečnostním sborům, které mají dnes odpovědnost za zajištění bezpečnosti v zemi. Nevím, ale jednotky mezinárodní koalice, zejména jednotky irácké armády, postupují v Mosulu na základě schválené strategie. Já opravdu nevím, o čem pan budoucí americký prezident hovoří. Možná, že o krutostech, které tam provádí šítské iránské milice či jiní bojovníci, kteří se boje proti ISIL účastní.