prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr. h. c.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.01.2017 13:14:22 - mamba 3

Jaká regulace mešit???

Dobrý den pane poslanče. Mám za to, že imigrant se v hostující zemi má integrovat, nikoli, že se hostující země má přizpůsobit individuálním potřebám imigranta, žádajícího o azyl. Co to je zase za nesmysl? Do naší země žádné mešity nepatří. Stejně jako nepatří islám do našich škol. Je obludné, jestliže to nevidíte. Co kdyby k Vám domů přišel soused, že se u vás potřebuje na chvíli schovat a začal by vám organizovat domácnost podle svého uvážení? Jestliže je tento Váš přístup k dané problematice oficiální stranický, pak bohužel nemohu ANO akceptovat jako volitelnou stranu, přestože Váš předseda si mě získal.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.01.2017 10:05:04 - prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr. h. c.
Vážená paní,

příslušný pozměňovací návrh reaguje na současnou situaci, kdy někteří (v České republice) žijící občané muslimského vyznání nečekají na názor samosprávných orgánů obce (např. stavebního úřadu) a z budov, které původně sloužili jiným účelům (např. prodejní prostory) si vytvoří modlitebnu. Aniž by se ptali stavebních úřadů či jiných institucí na změnu užívání (jejich zakoupené) budovy. A úředníci nemají prakticky žádnou sílu tuto změnu v užívání budovy omezit nebo se k ní vyjádřit. V uvedeném mém návrhu chci, aby se občané příslušné oblasti mohli vyjádřit formou referenda, zda chtějí či nechtějí tuto náboženskou budovu. Můj pozměňovací návrh reaguje na konkrétní situaci, kterou znám z Brna.

V řadě mých článků, z nichž některé byly uveřejněny i zde v Parlamentních listech, uvádím, že v historii střední Evropy se migranti vždycky přizpůsobovali zemi, do které přišli. V Čechách, již od doby Karla IV, cizinci museli mít zde zaměstnaní, museli umět jazyk a museli se přizpůsobit naší kultuře. Snad jsem vám stručně vysvětlil můj postoj k reální situaci, s kterou jsem se setkal.

Samozřejmě, že s vámi souhlasím, že do škol nepatří islám, ale nepatří tam ani ostatní náboženství. Vyznávání jiných náboženství, kultů a tradic je záležitostí soukromou. Nesmí se dostat do konfliktu s evropským právním pořádkem, s evropskými etickými normami a zvyklostmi. A protože uvedený postulát je jedním z pilířů založené Platformy pro zachování evropské kultury a jejích hodnot, dovolil bych si vás nasměrovat na web stránky této Platformy. Platformu pro zachování evropské kultury a jejích hodnot založilo několik desítek poslanců a senátorů (zejména z Hnutí ANO) a dnes již má desítky sympatizantů, kteří akceptují skutečnost, že ve středoevropském prostoru je určující kultura, vycházející z řecké filosofie, římského práva, judaisticko- křesťanských tradic a myšlenek humanismu.