Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.01.2017 12:53:09 - bokke

Neziskovky

To snad nemyslíte vážně, to co jste napsal???
To, že neziskové organizace získávají na svoji činnost rozličné peníze z rozličných zdrojů je jasné. Ovšem vy musíte dokázat, že vámi zmiňované neziskovky stojí proti zájmům naší země a že České republice a jejím občanům škodí.
V některých zemích jsou organizace, které se angažují v politice, lobuje, ovlivňují veřejné mínění a podobně, přičemž jsou z části nebo zcela financovány ze zahraničí, povinné registrovat se jako Cizí agenti. Všechny jejich materiály, jakož i jejich představitelé se musí označovat jako Cizí agent.
Týká se to zejména nevládních organizací, které pokud jsou financovány a tedy ovládané ze zahraničí, stávají se pátou kolonou a jsou nebezpečné pro hostitelskou zemi.
Asi nejpřísnější takové zákony platí již od 1938 roku v USA. Nazývají se Foreign Agents Registration Act (FARA). Podobnou právní úpravu mělo po světě zavedenou mnoho států.

Takže Vám taková práce neziskovek nevadí?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.01.2017 16:26:37 - Ing. Antonín Seďa
 Opět musím zdůraznit, že ochranu země a bezpečnosti má na starosti stát, respektive ministerstvo vnitra a zpravodajské služby. Takže dotaz by měl směřovat na ty, kteří tyto nevládní neziskovky registrují a často s nimi spolupracují. Já osobně s řadou spolků, nadací či neziskových organizací, zejména z oblasti sociálních služeb, spolupracuji. ČR nemá podobnou legislativu jako v USA FARA. Nicméně platí, že činnost kohokoliv, a to i neziskového sektoru, nesmí být v nesouladu a naším trestním zákoníkem. Kdy je mimo jiné zakotvena i činnost proti republice. Takže pak by měly zasáhnout orgány činné v trestním řízení. A já osobně jsem pro zpřísnění kontroly činnosti neziskových organizací, včetně nutnosti transparentně uvádět zdroje financování.