ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.01.2017 11:58:07 - Karel8

Trestní a hmotná odpovědnost politiků, soudců, státních zástupců a státních úředníků.

Jste toho názoru, že politik má mít pouze "politickou odpovědnost", anebo by měl býti za své rozhodnutí stejně odpovědný vůči společnosti jako každý jiný jedinec ve společnosti, protože politik svým rozhodnutím může poškodit mnohem více jedinců ve společnosti než "běžný občan" , tedy neměl by míti vyšší odpovědnost?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.01.2017 17:14:51 - Ivo Valenta
  Dobrý den,

pominul bych trestní odpovědnost, protože to je dnes již poměrně vyřešená otázka prolomení imunity poslanců a senátorů, jiní veřejní funkcionáři jsou za případné nezákonné jednání plně odpovědní. Za zmínku by však stála individuální finanční odpovědnost. Zatímco ta rozpočtová nedávno Sněmovnou prošla, k té finanční se stát příliš nemá a vymýšlí různé mezistupně. Není se co divit. Je to totiž mnohem snadnější připravit obec o 5% podílu na sdílených daní, než ministra financí o výplatu. Stejně tak, pokud zadlužení veřejných rozpočtů překročí 55 procent hrubého domácího produktu, vláda a další úřady budou muset přijmout nápravná opatření. Pořád se ale jedná o peníze daňových poplatníků, o peníze nás všech. Pojďme diskutovat o tom, že plat politiků se bude rovněž odvíjet od hospodaření jednotlivých resortů. Koneckonců ani já, ale ani žádný jiný podnikatel, si ve své firmě nemůže dovolit přeplácet manažery za situace, kdy společnost nezvyšuje zisk, jak by měla. 

S pozdravem

IV