Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.02.2017 15:52:02 - Šarlotka

kvalita potravin

Jurečka si před volbami vzpomněl, že existuje problém s kvalitou potravin, která se u stejných značek v různých zemí liší a chce to na půdě EU změnit. Má podle vás šanci? A není možné změnit zákony u nás? Ono totiž neplatí, že by to bylo jen o ceně. Méně kvalitní potraviny jsou totiž stejně drahé ne-li dražší než ty kvalitnější v cizině.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.02.2017 16:56:12 - Mgr. Dana Váhalová

Tuto praxi již několikrát kritizovaly Potravinářská komora ČR a Agrární komora ČR. České orgány  s ní nemohou nic moc dělat, protože je potřeba změnit příslušnou evropskou legislativu. Změna našich zákonů by skutečně situaci nevyřešila. Evropské úřady  v minulosti argumentovaly nedostatkem dat. Ministerstvo zemědělství  chce proto provést velké srovnání kvality potravin zakoupených v ČR a dalších zemích Visegradské skupiny s těmi zakoupenými  v Německu a  Rakousku. Výsledkem má být legislativa nařizující v celé EU stejné složení u stejných výrobků.Tuto snahu  ministerstva zemědělství a pana ministra  M. Jurečky, který chce  v Bruselu prosadit změnu legislativy,  plně podporuji, ale myslím si, že  průzkum srovnávající  složení výrobků přišel poněkud pozdě. Problematice dvojí kvality potravin se dlouhodobě a intenzivně věnuje europoslankyně ČSSD Olga Sehnalová. Vyvíjí řadu aktivit na půdě EU a podařilo se ji získat podporu Slováků, Chorvatů a podporu zejména sociálně demokratických europoslanců pro změnu evropské legislativy. V současnosti Evropská komise již začíná přiznávat, že dvojí kvalita může být nekalá praktika a tedy v rozporu s unijní legislativou. Bohužel tento názor nesdílejí zejména pravicoví europoslanci a  mne velmi  mrzí skutečnost, že právě  lidovečtí kolegové pana ministra v EU jsou nejvýraznějšími odpůrci této změny legislativy.