Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.02.2017 12:40:53 - Mrazík

Bohumínské usnesení

Jste pro zrušení? Podle mě je to od Sobotky alibistické. Jak jinak si vysvětlit, že s tím přichází teď, když prohráváte, To nevěděl třeba loni, předloni, že je bohumínské usnesení zastaralé? Proč vám najednou vadí spolupráce s ANO? Nebylo by někdy fajn, kdyby strany spolupracovali déle než max 4 roky? Tím myslím dobré pro všechny. Nebo je to prostě tak, že chcete získat voliče KSČM a už dopředu počítáte s tím, že ať volbami dopadnou jakkoliv spolu s ostatními se spojíte proti Babišovi? Mrazík

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.03.2017 15:53:05 - Jan Birke
Dobrý den, 

děkuji za Vaše dotazy.

My jsme o spolupráci s KSČM mluvili již v roce 2013, připuštění možné koalice s nimi tedy není nic nového, jak se někteří snaží vyvolat. Není to žádná radikální změna našeho postoje, je to jen možná varianta. Pokud bychom získali možnost sestavit vládu, jsou při výběru koaličního partnera důležité dvě základní věci: 1) možnost prosazovat náš program, 2) shoda na členství v EU a v NATO. Samozřejmostí je respekt k právnímu státu a dodržování lidských práv.

Když jsme šli do vlády s ANO, tak jsme věděli, že to nebude jednoduché a už tehdy jsem se střetem zájmu A. Babiše měli problém. Museli jsme ale hrát s kartami, které nám rozdali voliči, neměli jsme moc na vybranou. Myslím si ale, že vláda pod vedením Bohuslava Sobotky udělala hodně dobrých věcí a že se nemáme, za co stydět. Zvláště když si vzpomeneme, jaké vlády byly předtím. Přišlo nám jednoduše jako důležitější stabilizovat ekonomiku, valorizovat důchody, zvyšovat minimální mzdu a starat se o podporu rodin s dětmi atd.

Co se týče Vaší poslední otázky, tak jednoduše reagujeme na aktuální dění. Vidíme námluvy ANO a ODS a nemyslíme si, že pravicová vláda pod vedením miliardáře bude myslet na rodiny s dětmi, seniory nebo zaměstnance atd. Takové vlády tady již byly a nevedly k ničemu dobrému. 

S úctou

Jan Birke