ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.03.2017 12:22:10 - Anton Plavec

promile alkoholu

Nemám nic proti povolení určitého promile, ale když už tak spravedlivě u cyklistů i motoristů. Proč ČSSD chce vždycky lidi rozdělovat a vytvářet nějaké výjimky? Určité promile alkoholu u řidičů je totiž v cizině taky povoleno

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.03.2017 10:05:19 - Ing. Ladislav Šincl
Děkuji za dotaz. Nejde o návrh ČSSD, ale Senátu ČR, který byl předložen od PSP. Cílem tohoto návrhu je  zrušit absolutní zákaz řízení pod vlivem alkoholu (absolutní nula) pro cyklisty. Považují za absurdní, že například na Moravě byly vybudovány za užití veřejných peněz vinařské cyklostezky, které cíleně vedou územím s vinohrady a v okolí vinných sklepů a přitom je na základě právních předpisů mnohdy i malé ochutnání vína cyklistou postihováno.

Podmínkou navrhované úpravy však je, že cyklista pojede na jednomístném kole sám, tedy nepoveze ani děti, ani bude řídit dvojsedadlové kolo. Další kumulativní podmínkou je, že toto bude umožněno jen na stezkách pro cyklisty, účelových a místních komunikacích a silnicích III. třídy, tedy těch pozemních komunikacích, kde je slabší provoz proti jiným dopravně významnějším silnicím I. a II. třídy.

Posledním předpokladem pro využití výjimky ze zákazu požívání alkoholu je požadavek, aby u cyklisty byla zachována schopnost řídit jízdní kolo, tedy konkrétně, aby u něj zjištěný obsah alkoholu nebyl vyšší než 0,8 promile. Jde o cca jedno až dvě piva nebo 1-2 skleničky vína. (záleží na hmotnosti cyklisty)

Zákaz požití alkoholu v jakékoli míře nejen u řidičů motorových vozidel, ale i u cyklistů je v České republice ve srovnání s poměry v jiných evropských státech velmi restriktivní a také celkem ojedinělý. Seznam zemí v Evropě kde mají cyklisté tuto vyjímku lze nalézt zde: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/tolerance-alkoholu-ridicu-v-evrope/r~04ea0df06eb211e682470025900fea04/

Z těchto důvodů návrh Senátu podporuji.