Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.03.2017 11:42:32 - ja_obcan

Změna ústavy...

Dobrý den... Opravte mne jestli se mýlím.. Celou dobu je nám vtloukáno, že NATO je čistě obranný pakt. Co si mám myslet o poslankyni, která se snaží prosadit změnu ústavy a tím změnu poslání armády z obranný na útočnou? Argumentace, že se lépe zabezpečí obrana vlastních obyvatel na cizím území neobstojí, protože vstup cizí armády bez mandátu či bez pozvání tamní vlády není ničím jiným než agrese... Děkuji za odpověď...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.03.2017 22:56:45 - Mgr. Jana Černochová
Dobrý den,

omlouvám se, to jste asi náš návrh nepochopil správně. Vůbec tu nejde o redefinici účelu armády. Ta má být i nadále čistě obranným nástrojem. V návrhu nikde není napsáno, že by měli být příslušníci OS vysíláni za útočnými účely, ani že by měli vstupovat na území cizího státu bez souhlasu tamní vlády. Pravděpodobně neberete v potaz v současnosti zcela běžný jev, kdy některá území jsou třeba v rozvratu, v bezvládí, ovládají je různé teroristické skupiny či jiní nestátní aktéři. Návrh zohledňuje právě tuto realitu, se kterou jsme se dříve v tak hojné míře nesetkávali. Nikdo tu samozřejmě nemůže na nikoho útočit. Nicméně současná doba je velmi dynamická a je třeba, aby na to ozbrojené síly byly připravené.

Jana Černochová