Ing. Ivo Bárek

Pokračujme společně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.03.2017 14:32:07 - Naďa L.

volba prezidenta

Když někdo zfalšuje podpisy na petici na kandidaturu na hrad, kdo za to ponese odpovědnost? Neměli by to být ti, co podpisy sbírají? Asi bych nedávala přísné tresty, ale nějak by to být ošetřeno mělo, ne? Číslo OP se dá také zfalšovat (např. ho najdete na netu). + Proč pravidla měníte až 5 minut před dvanáctou? Nemyslíte, že tím znevýhodňujete občanské kandidáty?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.03.2017 16:14:06 - Ing. Ivo Bárek
 Dobrý den paní Naďo,

děkuji Vám za dotaz. Novela zákona, kterou se mění volební zákony, se bohužel v Senátu přijímala v časovém tlaku. Přiznám se, nic jednoduchého to opravdu nebylo.  Dostali jsme jí z Poslanecké sněmovny, jak píšete sama, za pět minut dvanáct. Při vědomí, že navržená novela není ideální, jsme byli postaveni před těžké rozhodnutí. Kdybychom chtěli cokoli na textu, který jsme obdrželi k projednání, měnit, pak bychom zkomplikovali volbu prezidenta v příštím roce, neboť bychom vrátili celý legislativní proces na začátek. Byli jsme proto pod tlakem, aby pravidla byla co nejdříve hotová, a kandidáti již mohli začít sbírat podpisy podporovatelů.

Bylo snahou odstranit nejkřiklavější problém, který se odhalil při první přímé prezidentské volbě, aby se předešlo jeho opakování. A to i s přihlédnutím k nálezu Ústavního soudu, který doporučil minimalizovat riziko falšování podpisů na petici a zároveň upravit ověřování jejich pravosti.

Jiné, lepší řešení v tuto chvíli není na stole a hlavně se ani nezdá, že by se v nejbližší době objevilo. Zákon nemůže řešit vše a rizika jsou tu vždy. Zákonodárce podle mého názoru nemůže předem počítat s tím, že někdo bude falšovat číslo občanského průkazu. Tím ostatně dotyčný poruší jiné zákony a vystavuje se tím postihu.

Podle nové úpravy leží větší díl odpovědnosti na lidech, kteří shromažďují podpisy na podporu jednotlivých kandidátů, aby řádně překontrolovali z příslušných dokladů (OP či cestovní pas), zda člověk, který se podepisuje, je skutečně ten, kdo průkaz předložil.