MUDr. Jiří Štětina

  • Úsvit
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.03.2017 17:16:01 - Vojta U.

amalgámové plomby

EU-navrhuje jejich zákaz. Co si o tom jako lékař myslíte?
U nás-návrh na jejich zpoplatnění občany. Důvod? Prý si za kazy mohou sami. Ale za řadu nemocí si můžete člověk sám. To by pak kuřáci mohli platit víc, protože kouří a škodí svému zdraví. Stejně tak obézní lidé.... Co vy na to?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.03.2017 9:09:49 - MUDr. Jiří Štětina

Vidím, že amalgamové plomby jsou „evergreenem“, který má vlastně zpoplatnit veškerou péči v oblasti stomatologie. A to je pro mě naprosto nepřijatelné, ačkoliv jsem zastáncem rozumné spoluúčasti pacienta na financování zdravotnických služeb. Nesouhlasím s tím, že za kazivost zubů si může každý sám, když si nečistí nebo špatně čistí zuby. Tak např. moje osobní zkušenost. Můj otec si zuby nečistil vůbec, obézní sice nebyl, ale kuřák ano a u stomatologa za celý svůj život nebyl ani jednou. Já si od dětství čistím zuby minimálně 2 x denně a můj chrup je přímo katastrofální. Korunky, můstky, plomby amalgamové a nyní fotokompozitní, samozřejmě již placené, mám ve své dutině ústní. Neznám zatím žádnou studii o tom, že kouření způsobuje zubní kaz nebo, že obezita, různého původu, je také příčinou kazivosti zubů. V žádném případě nezpochybňuji mimořádně škodlivý vliv kouření, obezity, požívání alkoholu a dalších příčin na lidský organismus. Ale zubní kaz? Co je moc, to už je příliš.

I kdybych vzal v úvahu, že každý z těchto etiologických faktorů zubní kaz může částečně způsobit, v žádném případě bych amalgamové plomby nevyjmul z úhrady veřejného zdravotního pojištění a povolil přímou platbu za výkon.

Jiná je otázka, která se nás bude týkat v roce 2018. Evropská legislativa totiž připravuje nařízení o ekologické likvidaci rtuti, která je součásti amalgamu u zubařů, kteří budou muset tuto látku separovat a nevypouštět do běžného odpadu jako je tomu dosud. Ale ani tato transpozice do našeho práva nesmí být důvodem placení všech amalgamových plomb. Ale to už se mě nebude týkat jako poslance, nýbrž pouze jako pacienta. Stomatologové si musí uvědomit, že jejich obor je také oborem lékařským a podobně jako v celé medicíně jsou financovány výkony podle seznamu výkonů, což jistě léčba zubního kazu zcela evidentně je. Zřejmě tito kolegové změnili pacienta, tedy trpícího, na klienta, tedy objekt k získávání peněz. A to je pro mě absolutně neakceptovatelné.

S pozdravem     Jiří Štětina