ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.03.2017 13:23:30 - Valentin Dobrotivý

Marže obchodníků v Česku . tvaroh 97%, salám 90%, maso 84%, sýry 82%, atd.

Dobrý den. Přečetl jsem si článek "Tvaroh s marží 97 procent. Výrobci zápasí s řetězci"
http://www.denik.cz/ekonomika/tvaroh-s-marzi-97-procent-vyrobci-zapasi-s-retezci-20170328.html
Již jeho nadpis hovoří za vše. Kde jsou ty časy, kdy Jednota za socíku měla marži 15%. O tom, že marže obchodníků vzrostly od těch dob několikrát, není třeba sáhodlouze mluvit. Už v dobách, kdy byly marže kolem 50%, se hovořilo o zlodějských cenách. Ale marže kolem 100% v době, kdy obchodní řetězce posílají do zahraničí obrovské zisky, to už je přespříliš.
Co na to říkáte jako zemědělec a jako spotřebitel?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.03.2017 16:41:42 - Jan Veleba

 To by bylo na dlouhé povídání, tak jenom ve stručnosti. Jako zemědělec říkám, a to minimálně 15 let, že obchodní řetězce (ty určují ceny) mají významný podíl na ztrátě naší potravinové soběstačnosti, jejímž důsledkem je ztráta statisíců pracovních míst v zemědělství a navazujících oborech a dále změněný ráz zemědělské krajiny (zmizely zelené plochy krmných pícnin pro dobytek, bramborové pole, len, zelenina atd.). Obchodní řetězce, všechny v rukou zahraničního kapitálu, byly a jsou takřka jednosměrné dálnice pro dovoz cizích potravin.

Jako spotřebitel říkám, že kvalita mnohých potravin v obchodních řetězcích je pochybná a že zde chybí ČSN (České státní normy), které by zaručily standardní kvalitu u jednotlivých výrobků. Drzost majitelů obchodních řetězců jde tak daleko, že tvrdí, že my Češi máme jiné chutě než například Němci a proto stejný výrobek má u nás jiné složení (je ošizený) než v jejich mateřské zemi!

Na druhou stranu, proč by to nedělali, když jim to dovolíme, když jsme je sem doslova lákali, bez problému jim vycházeli vstříc, když ty svoje prodejní krabice stavěli, když jsme pomlouvali vlastní české potraviny a domácí zemědělce (devadesátá léta). Proč by to nedělali, když po asi osmi letech souboje a prosazení Zákona o významné tržní síle (2015), který má za cíl praktiky, které popisujete zastavit, se Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS)nezmohl na jedinou kontrolní akci!

Ti, kdo mají povinnost ÚHOS vzít k zodpovědnosti a rozpohybovat ho, vláda v čele s premiérem, jenom nečinně přihlížejí a tu a tam něco jenom špitnou - třeba o nízkých mzdách zaměstnanců v řetězcích.