Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.04.2017 14:27:32 - cactussenilis

Třídy.

Dobrý den pane poslanče ! Nakolik jsou pro KSČM aktuální otázky existence tříd, třídního boje a diktatury proletariátu ? Je společnost v České republice třídně rozdělená ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.04.2017 19:43:51 - Ing. Jiří Dolejš

 Existence společenských tříd není výmysl komunistů, k analýze společenské struktury se pojem společenská třída používal dokonce už před Marxem. Společenská struktura se vyvíjí a vyvíjí se samozřejmě i obsah a role tohoto pojmu. Jiná byla společnost v 19. století a jiná je v 21. století. Existence společenských  tříd je relevantní i dnes. 

Samozřejmě že společnost je  rozdělena různými a občas i protikladnými sociálními, ekonomickými a poltickými zájmy. To snad by viděl i slepý. Jiný je i dnes zájem velkokapitálu, miliardářů a oligarchů a jiný obyčejného člověka, který musí hledat na trhu práci či je závislý na sociální pomoci.   

Konflikt těchto zájmů se řeší různě, je to často politický zápas a jeho trvalejší řešení má hlubší kořeny v uspořádání společnosti. Důležité je aby toto řešení bylo demokratické, bez válek, diktatur a utápění v krvi. Komunisté ze svého programu vyřadili zavádějící pojem diktatura proletariátu už usnesením sjezdu v roce 1989. 

Pojmenování konfliktů ve společnosti neznamená hlásání nenávisti k jakékoliv skupině obyvatel. Perspektivu socialismu poučeného ze selhání systému před rokem 1989, odmítající zneužívání moci a nezpochybnitelně opřeného a demokratickou podporovaného, držíme v programu KSČM  jako strategickou vizi sociálně spravedlivé společnosti na úrovni 21. století.