ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.04.2017 23:29:36 - VENDY43

ŘEPKA OLEJNÁ

Jako předseda HK jste nic s řepkou nedokázal nic udělat, myslíte ted, když jste povýšil tak se to podaří nás té žluté hrůzy zbavit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.04.2017 11:06:24 - Jan Veleba

 Děkuji za aktuální dotaz - řepka začne brzy kvést. A teď k věci.

Nebyl jsem předsedou HK, vedl jsem AK, tedy Agrární komoru, která je dobrovolným sdružení subjektů v resotu zemědělství - od rodinných farem, přes obchodní společnosti s.r.o., či a.s. až po četné zpracovatelské subjekty a další. Poznamenávám, že AK není v roli plánovací komise, ani nemá přímou výkonnou moc, tu má ministr zemědělství.

Pokud se týká řepky olejky, tak ta je v osevním postupu zúrodňující plodinou. Na rozdíl například od obilí, o kterém ale nikdo nepíše. Hlavní důvod rozvoje jejího pěstování je katastrofální pokles stavů chovaných hospodářských zvířat a s ním spojený úbytek krmných pícnin na orné půdě. Abych to popsal polopatisticky - když skončí chov skotu, tak skončí i pěstování krmných pícnin. Chcete-li čísla, tak před 20 lety byl v české krajině každý třetí hektar orné půdy zelený (krmné pícniny), skotu se chovalo 3 miliony kusů. Nyní je zelený (v průměru) každý šestý hektar a jsou oblasti, kde skot už není a tam "zelené hektary" nejsou. Skotu je nyní 1,5 mil. ks. Tento proces probíhal velmi rychle, měl politickou podporu skoro všech vlád a hlavně EU.

Na uvolněné ploše zemědělci začali pěstovat plodinu, která je ekonomicky rentabilní a zúrodňuje půdu, což je řepka olejka. Vedle toho je řepka jednou z nejvýznamnějších medonosných plodin a její hlavní produkt je metylester řepkového oleje, jehož rozhodující část je surovinou v potravinářském průmyslu, například stolní olej.

Pokud máte doplňující dotaz, tak ho rád zodpovím.